(非會員)
2007-06-27 20 瀏覽
前日男友和我到漢寶皇宮晚飯,心諗"舊式酒樓,有咩好食"到達酒樓時,外觀好新淨,10分俾8分(因為樓底矮了一點)但感覺不錯。男友點了澳洲龍蝦刺身,嘩,2斤半龍蝦盛惠$800,不過真係好正,龍蝦肉放在雪山上,入口清涼、鮮甜、彈牙,一個字"掂"!跟著果個經理重送埋"上湯頭爪連生麵底",好好食,一向食開芝士焗伊麵,估唔到原本生麵仲好,龍蝦吸收哂D上湯,完全帶出和龍蝦刺身不一樣的鮮,配合爽脆的生麵,真的絕配。淨係吃了這個極品搭配澳洲龍蝦已經飽了8成,想不到話口未完待應已端上羌蔥澳洲大肉蟹($148/只)。原先男友落order時叫清蒸,但經理話澳洲蟹特點是肉多味淡,建議用羌蔥煮。肉蟹大大隻,廚房利用中式羌蔥煮法,味道配搭恰到好處,令人拍案叫絕。最後上為海班(1斤半,$380),食海魚真的無話可說,肉滑鮮嫩。飽吃這頓極品魚蝦蟹海鮮宴,合共$1,500。雖然貴D,但總比去西貢抵,物有所值。