2016-01-16 2169 瀏覽
因為成日都會經過油麻地附近,有時都會見到有人排隊,今日想食烤魚所以就試下黎間啦,可能星期五晚多人d,我地約十點到都要排第三張枱。入座後我地點左泡椒酸菜烤魚,生撈魚皮。烤魚可點一d火鍋配料~但我地2個人怕食唔哂只叫了碟娃娃菜~泡椒酸菜烤魚(大)配薯粉$188,有鯇魚同鉗魚兩款魚揀,店員話鉗魚多人揀d少d骨,咁就聽店員意見揀鉗魚啦,仲配一份薯粉/米線,我地揀左薯粉,烤魚都算大條有泡椒、酸菜、大豆芽、雲耳、豆卜、蘿蔔等配料,魚係先炸過,但上枱時魚都未全熟透,都要再煮一陣,所以我地首先食左最快熟既部分魚腩,有魚鮮味,肉質嫩滑,仲食到少少魚皮炸過既香味,湯底酸酸辣夠惹味,魚其他部分都唔鞋但我最愛食腩位,最後再用湯底煮埋個薯粉,整體烤魚好食!生撈魚皮$48黎個價錢咁嘅份量算抵食,當中厚身d部分比較淋無咁爽,有少部分比較簿就好爽脆。*我都食過汀汀烤活魚,價格同味道,我都鐘意黎間個d,下次食烤魚會再幫襯海島~
生撈魚皮$48

2016-01-15
10 分鐘 (堂食)
  • 泡椒酸菜烤鉗魚