2018-08-20
聽家人說晨運後都會跟三五知己來吃個早餐, 趁住放假就去吃吃吧!!餐廳裝潢簡潔, 餐牌放在門口清清楚楚, 猶豫不決既食客可以先看看再決定進場與否, 畢竟周圍還有其它選擇, 生意競爭實在很大, 所以這兒的早餐價格在同區來說係好抵食既.餐廳內裡很有古典西餐廳的味道, 基本上坐在任何一個位置都很舒適.主菜未到前可先在用餐區外的吧枱上任食烘麵包及燕麥皮.麵包有多種選擇, 有軟有硬甚至有麥包, 另有多款果醬, 花生醬及煉奶自己加添, 筆者最愛的是烘白麵包, 因為可以自制最愛的"奶油多".平時上班前能吃這個早餐已經好滿足, 假期胃口大D滿足住一半先...主菜款式有不少選擇, 價錢由三十幾至五十幾蚊不等, 一星期多來一兩次都不錯.家人跟我選了有特價的全日早餐及牛扒餐.全日早餐不太油膩, 兩塊肉相比不過不失, 炒蛋夠滑, 但腸仔的密度太高, 啖啖肉, 奉勸唔想嘥野請最後才吃, 因為先食腸仔應該滿足到食唔到最後.另外, 兩個餐有一個共通點, 就係有塊大薯餅, 初時以為會如某大快餐店食左塊薯餅唔駛食其它野,但一咬落去外皮鬆脆, 內裡汁多又新鮮, 飽肚又不會食滯, 這塊不起眼的薯餅給我一個驚喜.牛扒餐的主角牛
筆者最愛的是烘白麵包, 因為可以自制最愛的"奶油多".
牛扒餐的主角牛扒有一定水準(起碼肉質鮮嫰唔會有鬆肉粉味), 不過以質量來說一定是晚餐的牛扒比較好, 畢竟一分錢一分貨嘛.
聽家人說牛扒的大小次次不同, 今次的比較大塊, 食客們要吃這個餐請自行承擔風險, ^^
對退休/放假人士可以當早午餐咁食,
若要準備到此區附近行商場或帶小朋友來專題活動, 放下電, 在這兒吃一個早餐作準備都是個好選擇.