2022-01-11 721 瀏覽
去完西九睇日落出番去即刻醫肚, 朋友提議去中港城食台灣菜一諗到無法抗拒嘅台灣牛肉麵, 即刻扑搥~門面有搶眼粉紅色燈牌的春禧堂. 看外表就覺得春禧堂跟台灣本地餐廳裝潢風格差不多坐下來第一時間點個台啤小食, 再慢慢望正餐 台啤夠凍好爽, 加大大粒花枝丸送酒, 咸咸地佐酒一流!正餐當然係台灣牛肉麵喇, 我揀左紅燒半筋半腩牛肉麵 (加錢仲可以揀麻辣湯)原來好大碗啊!!仲有3款台灣伴菜~ 先試湯頭好濃帶甜, 牛腩好腍夠入味, 牛筋炆得腍又有啲'lim',  口感豐富令我諗起台灣一碗碗嘅牛筋小吃牛筋腩份量都多, 相對地麵條偏少, 而整體份量剛剛好~食完正餐當然唔少得台式甜品, 叫左份紫薯珍珠黑糖冰仙草, 意想不到係用煙霧效果出埸, 驚喜驚喜滿滿嘅碗裏面裝著紫薯/珍珠/椰果/仙草/黑糖冰沙, 甜度適中,份量十足, 因為有紫薯所以特別有飽肚感, 兩個人Share食更好。最後仲買左盒三星蔥餅俾為食嘅爸爸, 未有得去台灣都俾佢頂仲癮先喇~**偷食左佢一條, 好香嘅蔥味啊**
去完西九睇日落出番去即刻醫肚, 朋友提議去中港城食台灣菜
一諗到無法抗拒嘅台灣牛肉麵, 即刻扑搥~

坐下來第一時間點個台啤小食, 再慢慢望正餐
台啤夠凍好爽, 加大大粒花枝丸送酒, 咸咸地佐酒一流!

原來好大碗啊!!仲有3款台灣伴菜~

令我諗起台灣一碗碗嘅牛筋小吃

牛筋腩份量都多, 相對地麵條偏少, 而整體份量剛剛好~

**偷食左佢一條, 好香嘅蔥味啊**
2021-12-19