好耐無去過台灣,喺香港亦一段時間無食台灣野,今日嚟咗呢間101食個包埋小食、飲品嘅deluxe set!今次叫咗碗蕃茄牛肉麵、鹽酥雞同埋杯珍珠latte,整體而言中中挺挺吧,勝在多野食。先講蕃茄牛肉麵。上菜第一時間當然要先飲一啖湯底,呢個幾高質的,蕃茄嘅甜酸唔會搶咗本身湯底嘅滷水香味,而係更開胃,係會飲完一啖再一啖嘅程度。而牛肉就相對只係中規中矩,唔算好入味,質地偏乾,就突顯咗脂肪位嘅油膩感。麵質係微微有手工感嘅機製麵,算係比坊間材料好丁點,但如果用手作麵條,配埋咁靚嘅湯底絕對會係一大加分位。鹽酥雞比我想像嘅份量細份咗一兩舊,不過都還好,調味ok的,但都偏乾較少肉汁,食完一舊要飲啖湯。珍珠latte算係fusion一點嘅選項,latte正常發揮的,但珍珠嚟講,作為一間台式餐廳實在要進步一下。我唔會用茶飲店比較,唔使做到黑糖掛杯,始終一間餐廳的確唔使靠飲品嘅花巧生存,但珍珠呢項基本配料至少要煮軟,而呢杯嘅珍珠係未透而略為發漲。蕃茄牛肉麵賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️鹽酥雞賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️珍珠latte賣相:⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️一句總結,食物種類夠

賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️

珍珠latte
賣相:⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️

一句總結,食物種類夠多,可以一次食晒解思鄉之苦,但未必係最好食嘅選項😗
鹽酥雞
2022-05-31