2022-09-29
大家有冇諗住幾時飛呀? ✈️✈️✈️0+3真係好吸引,但係唔知難唔難搶到機票呢,我都仲未搶到啊🚦但係已經有啲掛住去旅行,所以就搵咗間🇹🇭ThaiFood 餐廳食飯。呢一間位於荃灣嘅泰國菜💁🏻♀️,喺荃灣廣場附近,位置都算容易搵,細細間,餐廳外面同埋裏面嘅裝修都好有泰國feel🏝️今次我就叫咗一個🥘石鍋馬沙文咖喱牛腩配薄餅、惹味香葉肉碎煎蛋飯。石鍋馬沙文咖喱牛腩配薄餅🥘🍛🍕🔥上枱嘅時候成個石鍋熱辣辣,勁香咖喱牛腩味,侍應放低嘅時候仲提醒唔好掂到個石鍋,🐮牛腩肉質嫩滑又腍,唔會入口仲黐牙,而且勁入味。馬莎文咖喱嘅香味濃郁,另外呢個咖喱裏面仲有薯仔🥔,佢嘅薯仔係煎過再放入咖喱的,所以薯仔味更加香。另外佢個薄餅外面香脆,裏面少少煙靭🤤,而且薄餅熱辣辣,點埋咖喱食,真係一流。惹味香葉肉碎煎蛋飯🌶️🐷🍳呢一個香葉肉碎,係有少少辣的🌶️,肉碎同香葉同埋四季豆(唔肯定隻豆叫咩名)嘅比例做得好好,每一啖我都食到肉碎同埋豆,連埋蛋同飯一齊食🍚,撈飯真係一流。呢個嘅煎蛋係全熟蛋,我個人比較鍾意食全熟,所以啱晒我食😋再叫埋杯青檸梳打🍹,真係一餐Perfect嘅泰國菜🫶🏻🇹🇭
石鍋馬沙文咖喱牛腩配薄餅🥘🍛🍕🔥
惹味香葉肉碎煎蛋飯🌶️🐷🍳
再叫埋杯青檸梳打🍹,真係一餐Perfect嘅泰國菜🫶🏻🇹🇭