2018-08-19 125 瀏覽
今日同媽媽去左觀塘食晚餐,我地搵左一間好似半私房菜既餐廳,環境同食物味道都好有家既感覺。一坐低店員已經準備左一人一杯八寶茶,茶入面加左紅棗,杞子,菊花,圓肉等沖泡,飲落好甜好滋潤。身為平時朝九晚六既打工仔,平時都好少煲湯。見到呢度$42就有原宗燉湯,我地一人要左一碗。是日靚湯係花膠雪耳燉雞,入面真係超足料!入面除左有原條花膠,一大嚿雪耳,仲有冬菇,杞子等等既藥材,加埋瘦肉同雞,啖湯真係好鮮甜。而且應該冇加鹽,但都好夠味,更健康。雖然呢度叫蒸武門,但唔係得蒸既菜式既!我地一開menu就比呢個土魷蓮藕煎肉餅吸引住。估唔好上碟份量咁多,足足有八塊,而且每塊都脹卜卜。外層剪到好香脆,入面既豬肉油分剛剛好,唔會好油膩亦都唔會太乾搞到好鞋。加埋土魷同蓮藕更加香,好好食!另外要左一份芥末牛柳粒,用蛋黃醬加日式芥末撈出黎既汁包住一粒粒牛柳,有少少攻鼻嗰種感覺好刺激。而且牛肉本身都好淋,加埋配菜翠玉瓜同埋彩椒亦有助中和肉類帶黎既飽肚感,好睇又好食。食咗兩個偏濃味嘅菜式之後,我哋叫咗一碟清清地嘅濃湯雜菌浸魚滑。同樣份量亦都係嚇親,每一嚿魚滑都好大,而且真係好滑口感彈牙,有魚味但完全唔腥。而旁邊嘅雜菌經過上

同樣份量亦都係嚇親,每一嚿魚滑都好大,而且真係好滑口感彈牙,有魚味但完全唔腥。而旁邊嘅雜菌經過上湯煮之後入晒味。

雖然真係好飽,但係媽媽一定要食飯先滿足,所以我都特登要咗一個泰式蝦頭油炒飯。呢個飯雖然只有蝦仁,菜粒,蔥同蛋,但正正因為加左蝦頭油,所以咁簡單嘅材料炒出嚟已經好香好好食。而且油嘅份量加得恰到好處,成功增加香味之餘,但食完之後碟上面一滴油都冇。

如果冇時間煮飯,但又想食健康住家菜嘅朋友,絕對值得黎試吓!