2016-04-11 729 瀏覽
久聞金船長大名,今日難得入大角咀,就即刻book定位,試下係咪真係咁正。餐廳唔算難搵,係距離地鐵站遠少少。一坐底,店員已經好細心介紹有咩招牌野食。 經過一輪爭扎(樣樣都好想試><),最後揀左餐廳既招牌菜 - 黑松露菌醬馬斯卡普芝士夾心pizza,再叫左一份法式焗金獅魚配意粉set dinner + 一杯薄荷朱古力咖啡share。主菜:法式焗紐西蘭金獅魚+西西里蕃茄汁配意粉($188 set dinner)平時去餐廳我好少嗌魚,因為怕腥。但侍應哥哥大力推介依個主菜,我地就試下。首先跟餐有份餐湯,揀左白湯,幾濃忌廉味,唔會淆漏漏咁,唔錯。 然係主菜黎啦。佢既擺碟好精美,仲有烤蔬果伴碟,單睇外表已經令人期待。金獅魚用麵包糠炸過,非常香口。魚排很厚肉,唔腥亦都唔鬆散,證明魚排新鮮,配合埋酸酸甜甜的蕃茄醬食,好惹味。伴碟既烤瓜烤南瓜都好有水準,每邊都烤得啱啱好,睇得出餐廳係細微位都誠意十足。 主菜:黑松露菌醬馬斯卡普芝士夾心pizza ($108)到左我最期待既菜式啦~ 睇openrice既時候,見個個人都會嗌依首菜,所以期待左好耐。Pizza一上到

忌廉餐湯

法式焗紐西蘭金獅魚配意粉

主菜:黑松露菌醬馬斯卡普芝士夾心pizza ($108)

到左我最期待既菜式啦~ 睇openrice既時候,見個個人都會嗌依首菜,所以期待左好耐。Pizza一上到枱,已經聞到好香黑松露味。侍應哥哥話依個pizza有三種食法。一,就係乜都唔加,淨食件pizza,依種食法最食到佢既黑松露同芝士味,最原汁原味。二,就係加提子醋汁食。我最鐘意依個食法,因為提子醋既酸甜夾埋黑松露芝士既香濃原來好有化學作用!我覺得提升左黑松露同芝士既香味,好正。三,就係夾埋伴碟既有機蔬菜一齊食。依個食法就會fresh d,冇咁dry,我都幾鐘意。

一個pizza三種食法真係好過隱,難怪枱枱都嗌,必試!

飲品:薄荷朱古力咖啡

友人係咖啡控,所以點左杯咖啡黎share。本身我麻麻地咖啡,但依度既咖啡有好多唔同味,其中我地叫左既薄荷朱古力咖啡真係好出色,薄荷同朱古力既味道特出,又冇蓋過本身既咖啡香味。原來餐廳既咖啡全部都係用美國咖啡豆即磨,難怪咁香!
薄荷朱古力咖啡

甜品:意式奶凍($48) + 薑味梳乎厘($48)

食到意猶未盡,我同友人一人叫左一份甜品

我叫左意式奶凍。就咁睇佢外表好平凡,但仔細d睇,奶凍有好多黑色點點既vanilla籽,唔係就咁用vanilla香油咁簡單,非常𨂽本。奶凍做到好滑,好似食緊豆腐花咁,正!
意式奶凍

梳乎厘似乎係金船長既招牌甜品。友人揀左個特別既薑味。梳乎厘上到枱非常脹卜卜,好得意。我試左幾啖,薑味唔會太嗆,配合鬆綿既蛋白,成件事感覺輕盈,絕對係很到家的梳乎厘!
薑味梳乎厘

依餐食得非常滿足,金船長既好評如潮果然非流得虛名!
薄荷朱古力咖啡
意式奶凍