餐廳: 大中華飯店
資訊:

2018-01-04 9556 瀏覽
人真係好化學! 早排返阿媽屋企做冬時,仲見到隔離單位的陳生好神氣和我打招呼,估唔到隔咗個幾禮拜,佢就中咗風,被送到明愛醫院深切治療病房。昨晚陪阿媽和家姐到醫院探佢,見佢插晒喉,昏迷不醒,周身仲駁晒儀器,我哋嘅心情當堂 down 到一個點。明明見佢平日肥獅大隻、聲如洪鐘,依家見佢郁都唔郁,我哋望住陳太都唔知講咩好,只好連聲安慰,祝陳生早日康復!離開醫院之後,家姐話要提振一下大家,就帶我哋行去福榮街這間賣點不是環境裝修靚、也不是招呼服務好,而是吃真材實料廣東小炒的一間老店。果然,門面唔多討好。店內裝修殘舊。食客多是大叔。家姐大派定心丸地話,識食嘅人先至會識來呢道。樓面阿姐粒聲唔出放低個菜牌、一壺水。一盤筷子、杯和碗,同埋一張空白的寫菜紙就行咗去。家姐對住我打個眼色,示意這裡的特色是要客人自己嚟,洗杯、洗碗、洗筷子、斟水,甚至連寫菜都是自己嚟。我心諗,如果啲客人唔識寫字咪唔使食,又或者寫錯字咪大件事! 之不過,規矩就係規矩,想食好嘢就要乖乖地就範,動手寫菜單。【白果豬肚湯 $90】: 阿姐又是粒聲唔出捧來一個奶白色的豬肚湯。白果、豬肚、腐竹、黑胡椒,好足料,超好味!【香煎墨魚餅 $100】:

果然,門面唔多討好。

店內裝修殘舊。

食客多是大叔。

家姐大派定心丸地話,識食嘅人先至會識來呢道。

白果豬肚湯

【香煎墨魚餅 $100】: 貨真價實十二塊,兩面煎成金黃色,可口又彈牙,點埋個醬汁,就無得輸。

香煎墨魚餅

【蜆芥鯪魚球 $90】: 炸得非常香口,咬落原來仲有一粒原隻蝦米。加埋個蜆芥汁,真係一絕。

蜆芥鯪魚球

【南乳一字骨 $90】: 雖然同菜牌上的照片有明顯出入,但係都好入味,炸得都好鬆化。
南乳一字骨

【海鮮雜菜煲 $90】: 又是以材料取勝,最美味的是浸滿上湯的粉絲。
海鮮雜菜煲

阿媽要食飯,老人家就係咁,所以叫多兩個靚仔一齊share。

埋單唔收加一,拎張單出去搵個哥哥仔俾錢就掂。

咁多嘢食都只係四百八,平均每人都只係百二蚊,小數目,我請啦!
白果豬肚湯
蜆芥鯪魚球