2016-09-20
我好鍾意食烤魚,平時多數北上食地道烤魚,之前聽朋友介紹,今日就同朋友們黎左理工大學附近依間「十二味不只是烤魚」試一試依到的烤魚🔥🐟 去到門口,都有不少人等緊,好彩我地一早訂了位,即刻可以入座啦 🙋入到去,環境不錯,裝潢簡約雅緻,氣氛幾熱鬧,有不少的內地交換生前來,應該是來嘗嘗家鄉菜吧😉一坐低,侍應就好貼心介紹我地不同魚種,我地本身不太懂得食魚,當然就揀左少骨的鯰魚,再點幾種配菜🌿, 寬粉 ( 我的最愛),仲有魔芋和薯仔魚未黎之前就食下依款涼拌小菜,呢碟涼拌三絲好醒胃,辣中帶麻,那種「麻」會停留在口腔一陣子,揮之不去,完全是帶給味蕾的一點小刺激🔥我點了一杯桂花冰釀,味道清甜幽香,淡淡的桂花香,有點似酒釀丸子的感覺,如果鐘意酒釀丸子的朋友一定要試下👍烤魚最緊要它的底味,因為啱啱病好😷,加上朋友不太食辣,我地就選醬香味,要不然我一定要試下招牌味,魚都幾大條,屬3-4 人份量,醬香味原本以為冇咩特別,估不到佢同條魚配合得很好,香濃得黎又唔會搶哂魚的鮮味,正!鯰魚冇乜骨,啖啖魚肉,魚烤得香脆,好好食,配菜有好多,青瓜,芽菜,全部都好入味!😋我地三個女仔竟然可以清哂,可想而知有幾好食,在香港都可以
一坐低,侍應就好貼心介紹我地不同魚種,我地本身不太懂得食魚,當然就揀左少骨的鯰魚,再點幾種配菜🌿, 寬粉 ( 我的最愛),仲有魔芋和薯仔魚未黎之前就食下依款涼拌小菜,呢碟涼拌三絲好醒胃,辣中帶麻,那種「麻」會停留在口腔一陣子,揮之不去,完全是帶給味蕾的一點小刺激🔥 我點了一杯桂花冰釀,味道清甜幽香,淡淡的桂花香,有點似酒釀丸子的感覺,如果鐘意酒釀丸子的朋友一定要試下👍 烤魚最緊要它的底味,因為啱啱病好😷,加上朋友不太食辣,我地就選醬香味,要不然我一定要試下招牌味,魚都幾大條,屬3-4 人份量,醬香味原本以為冇咩特別,估不到佢同條魚配合得很好,香濃得黎又唔會搶哂魚的鮮味,正!鯰魚冇乜骨,啖啖魚肉,魚烤得香脆,好好食,配菜有好多,青瓜,芽菜,全部都好入味!😋 我地三個女仔竟然可以清哂,可想而知有幾好食,在香港都可以食到好味的烤魚,而且十二味不只是烤魚,仲有很多川味小菜,小龍蝦等,下次會叫多點朋友黎,試多幾款小菜😌!