2016-09-09
我真係食到好飽喇,真心飽到食唔落呀!道道菜都超水準表現,雖然等左四十五分鐘有點不耐煩!生意好到做唔切,旺到連芽菜都賣晒,真的嗎?去完船河成六點半先落船,等的士等到七點幾先上到車,睏死想返屋企!但朋友仔想一齊食飯,性情難卻,好啦好啦,我都想食海鮮宴,一半海鮮一半肉都好。全日出海剛回來,睏死我喇,食飽飽就回家休息!粟米魚肚羮,保持水準夠濃郁又夠厚,足料無欺場,唔會水汪汪,香甜粟米雞湯可口,魚肚爽爽不腥不硬,正呀。兩大碗羮 HKD60 蚊有找,堅抵食,平靚正,一定飽,我食一碗都夠晒。 豉汁蒸鯧魚,白雪雪滑嘟嘟既魚肉,海魚既魚味特濃,鯧魚魚皮及魚頭膠質特別豐富,黏黏滑滑,大愛 ﹗魚肉浸滿香口豉汁堅要食津津有味,連魚骨都損得乾乾淨淨反晒光呀 ﹗始終有點心理關口,覺得鯧魚太過平民又太過普通,出街食飯不多願食呢 ﹗本來想食豉汁蒸排骨,見小強大大力推銷游水鯧魚非常生猛紮紮跳,而且 HKD100 蚊條加送個淨豬紅添,我信你!四男女食五個菜,碟碟美味可口無投訴,辛苦晒!淨豬紅,湯汁味道香濃,已浸透每粒豬紅,一咬爆破,充滿滷水氛芳。煮既時間剛好,夠滑溜不乾鞋,好味。滷水鵝片,師傅好刀功好手藝,鵝片紋條有序,
滷水鵝片,師傅好刀功好手藝,鵝片紋條有序,順著片開,滑溜水潤,立立令肉汁欲滴。厚薄適中,皮肉比例均秤,黏中帶滑又富彈性,每一口都散發著滷水幽香,清甜不濁。沾上甜醋,開胃醒腦;沾上辣油,刺激提神 ﹗好味道。衰小強我都話要芽菜底咯,我要食芽菜呀,唔食花生豆腐啊!雖然送個咸菜比我,但有什麼用呢,都要講聲多謝既。
潮菜咸菜,一向都不多吃,只會作前菜濕濕口。
白灼東風螺,壯陽大補螺?傳聞黎架啫,無醫學跟據。我最愛貝殼類,東風螺必入三甲。水滾灼一灼,待大滾就食得喇,簡單美味快靚正 ﹗熱到辣手出晒煙,用牙簽溫柔一挑,螺肉連頭帶尾完整地旋出,閃令令掛著螺汁,等咩呀?即刻掉入口中,原汁原味 ﹗螺鮮味澎湃突出,直衝鼻孔再上腦袋,螺頭爽脆、螺身嚥韌滑彈、螺尾軟棉甘香,大愛。捲上甜辣醬更別有一翻風味,食到打冷震啊 ﹗
蒜蓉開邊虎蝦,巨形虎蝦蒸得剛好無過火,蝦肉爽彈結實,鮮味濃厚飄香,每一啖都可口非常,帶著蒜蓉半辛帶甜既味道,好鬼正。豐富蝦膏塞得蝦頭滿滿,甘香無比啊 ﹗一年都未必會叫開邊虎蝦,就算中蝦都少啦,雖然好食到無言,但太貴了,食完個心赤赤痛 ﹗菠蘿生炒骨,穩陣之選,啖啖肉又不會炸到乾爭爭,咕嚕汁夠酸夠濃帶果味,醒神宜人。
瑤柱肉鬆蒸水蛋,撈飯名物!傳統蒸餸特別有味道、有意境。少許家的味道、少許家的感覺。實在調得太好喇,各食材味道互相牽引,濃郁細緻、香甜可口,真心好味道,無得頂!無得彈 ﹗仲熱到燙咀,最美味既溫度!牡丹雖好,都要綠葉扶持,撈個白飯更加好食!蒸蛋滑不留口,彈彈地搖晃著,汁液不停流出,夾著嚥韌瑤柱及甜美肉鬆,感覺太震憾,不懂形容,食左先講 ﹗
清蒸筍殼,游水海魚那有不好吃之理呢?魚味濃濃,鮮味霸道,雪白滑滑魚肉沾上蔥油蒸魚豉油,除左好食外,無其他野好講。魚頭、魚鰭、魚尾無一幸免,全部啜得乾乾淨淨,半膠帶黏又帶滑,正啊 ﹗
魚香茄子,肯定連鹿鳴居自己都唔知茄子會招牌菜啦,哈哈 ﹗幫襯多年,茄子如何烹調都好味極致無得輸 ﹗軟乾棉棉、滑滑溜溜、不苦不澀、不油不膩,熱騰騰茄肉索盡香辣醬汁,咸魚肉鬆味道濃濃,香口惹味,重口味但好好食。鹿鳴居煮茄子係有一手,軟棉滑溜又入晒味,撈白飯又好、撈炒飯都好,同樣超正!茄子牛仔骨、茄子魚腩、茄子雞球、蒜蓉蒸茄子都非常出色!
果皮蒸泥鯭,游水泥鯭肉質結實,肉多骨少啖啖肉,開心到不得了 ﹗魚肉在果皮豉油打滾後,在舌頭上翻騰,散發果皮清香,將腥味、泥味原全驅走。
揚州炒飯,師傅有料到,鑊氣迫人,未開盒已聞到香噴噴喇,不能掩飾的蛋香、叉燒香,即時唾液欲滴 ﹗飯粒乾爽飽滿,叉燒香甜又乾棉、蝦仔爽爽微鮮,心滿意足。最後將瑤柱蒸水蛋、魚香茄子、揚州炒飯融為一體,味道提升到極致,複雜豐富多變的味道及質感,好食到停唔到口又停唔到手,就算飽都要食,想肥死我咩!揚州炒飯無生菜絲更加有鑊氣、更加香噴噴!有無搞錯呀?難晒譜架!樣樣都咁好食,莫非知道係我叫外賣食既?哈哈!
茄子牛仔骨,招牌茄子真係超級百搭啊,配什麼都非常好食。魚香、魚腩、排骨、雞球,就連牛仔骨都一樣天下無敵 ﹗乾棉茄子吸引牛肉味道跟醬汁實在太美味喇,牛仔骨味濃有趙口,不硬不韌,好滿意。
淨鵝翼,其實真係無咩肉食,不過鵝皮質地爽爽的,好有趣 ﹗鵝肉一絲絲結實又嫩滑,滷水味可口,浸上大量甜醋夠晒醒神。小強你聽錯單喇,我係要鵝併翼,唔係淨鵝翼呀!錯有錯著,唔係就會食剩好多野。
椒鹽骨,我真係一心諗住係一字排骨架,點知係椒鹽豬扒,失望!乾、鞋、硬,講完。
咸魚雞粒炒飯,食得揚州炒飯多都想轉轉口味,撈小菜同吃一樣百搭無得彈 ﹗咸香撲面而來,鑊氣滿載,嚥韌飽滿飯粒抱著雞丁咸魚肉滾到舌頭上,蔥香飯香肉香混得可口,香噴噴啊 ﹗瑤柱肉碎蒸水蛋撈咸魚雞粒炒飯食,一濕一乾無得頂呀!堅係飽到嘔,食到完全食唔落先肯停口,太好味!
椒鹽中蝦,指定要炸得透徹,仲要去頭、去腦、去角,就可以成隻啪,殼都唔洗剝夠晒乾淨利落。炸得金黃香口卜卜脆,兜個辣椒蒜蓉椒鹽調味,香辣惹味,不過咸、不嗆喉。原隻蝦捲入口中,爆開 ﹗蝦殼鬆化,包著爽彈鮮甜蝦肉,蝦汁四射,游水蝦無野好講,羸晒 ﹗
牛柳絲炒韮菜花,上網發現原來韮菜花十分有益,仲係養生良藥,真係要食多點先得。爽爽甜甜充滿菜汁韮菜花,綑著香口牛柳絲一齊食好鬼正,菜甜味加上牛肉香,而且牛柳絲不韌而有趙口,好味道。早幾年韮菜、韮菜花都完全入唔到口,一食即反胃想嘔,不知何解突然越食越愛,我係咪患上有絕症呀?所以口味大變?不過韮黃紿終唔喜歡。
鮮魷炒韮菜花,上網發現原來韮菜花十分有益,仲係養生良藥,真係要食多點先得。爽爽甜甜充滿菜汁韮菜花,綑著鮮味魷魚一齊食好鬼正,菜甜味加上海鮮既味道,而且鮮魷不韌不硬而彈牙口,好味道。
辣酒煮花螺,少少辣加微弱酒味,油膩了一點,湯汁還算滿意,花螺鮮甜爽脆又嚥嚥韌韌,並不是炆到極軟腍那一款呢。多數都會食白灼的,夠原汁原味夠原始鮮甜麻,不過間中刺激下都好,我一向都無辣不歡啦。
咸蛋蒸肉餅,印象中第一次叫咸蛋蒸肉餅,都知道蒸肉餅雖時特別耐。眼見非常足料喎,唔會肥騰騰油淋淋,唔會淨係得肥膏。半肥瘦口感結實彈彈,豬肉味濃郁香甜不腥,肉汁滿瀉。雖然又係即食咸蛋黃,幸好咸香還夠,只不過黃油欠奉,差少少囉。整體撈上白飯都好好味,飯香肉香,越食越起勁!
潮式大眼雞,試過其他潮州冷放到條大眼雞乾爭爭,魚肉又硬又鞋又腥,好大陰影,好驚呢 ﹗膽粗粗睇睇鹿鳴居又如何先。開呀,肉汁閃令令喎,多麼使人放心的畫面。即刻夾舊背脊肉先,大大舊魚肉見到都非常興奮,非常 juicy 啊 ﹗微滑微嫩,十分有咬口,淋上少少豉油點綴一下,魚鮮帶豉油香,good。搶埋雙大眼食先,由細到大都最愛食魚眼,膠膠滑滑好味道。
麻婆豆腐,估您唔到會用我最喜歡的滑豆腐,夾著肉鬆豆瓣醬辣汁撈飯,非常美味啊!香香辣辣特別開胃,撈飯停唔到口,嫩滑中帶寞豬肉彈牙,再辣一點就更加好味。
椒絲腐乳通菜炒牛肉,不是大大碌的翠綠水通,點都差少少。爽口通菜帶著咸咸腐乳味,捲埋濃味乸牛肉都幾好,合格。
芥菜膽扒三鮮,我最有冒險精神架喇,又試新野。不過又幾得意,幾好食架喎。菜膽非常甜美多汁帶少許回甘味道,夾著鮮魷、鮮蝦、肉片更加好食,脆彈滑棉嚥融為一體,肉甜加上海鮮鮮味,好食好食。又話三鮮既?鮮魷、鮮蝦,莫非小鮮肉?
墨魚併鵝腸,嘩!今晚墨魚超水準呀,彈牙脆口,鮮甜味香濃!鵝腸腍劈劈,唔難食。
蒜蓉開邊蝦,蝦肉爽彈結實,鮮味濃厚飄香,每一啖都可口非常,帶著蒜蓉半辛帶甜既味道,好鬼正。豐富蝦膏塞得蝦頭滿滿,甘香無比啊 ﹗
咕嚕雞球,好硬好乾又好韌呢,炸到乾爭爭,鬼佬食可能適合既。咕嚕汁夠酸夠濃帶果味,醒神宜人,滿意。
粟米魚肚羮
淨豬紅