2023-04-18
📍共度一燒(荃灣)荃灣鱟地坊80-84號華成樓B座地下B1號舖同個朋友講起話想食串燒,佢就帶咗我嚟呢間串燒店試下,佢之前食過話好味,要介紹我食。呢度有別於一般串燒店,新式裝潢,座位高雅,廚房同食客分隔,一點油煙味都沒有😆😆😆👉酸辣粉 💰$29加 鮮腐竹 $ 6芝士竹輪卷 $10😋😋😋😋/5見有酸辣粉咁吸引,緊係唔可以放過。揀咗烏冬,無咁飽肚,可以食多啲串燒。湯底要中辣多麻多酸,一嚟到飲啖湯先,係好開胃嘅味道,唔會太辣。鮮腐竹又滑又吸湯,每咬一下都咇啲湯汁出嚟。芝士竹輪同我平時食開嘅唔一樣,但都出色,咬落去好重芝士味,唔錯👍🏻👉酒糟雞卷 💰$26😋😋😋😋/5好香濃酒味,聞落好香,食落好入味,雞又夠滑,開胃小食,必吃👉泰式豬頸肉 💰$22😋😋😋😋.2/5串燒泰式豬頸肉都係第一次食,原來係咁好食,一啲都唔乾,肉質唔會燒過龍,有夠juciy 😋👉厚燒牛舌 💰$28😋😋😋😋.2/5捧到上枱見咁大塊,同平時食嘅牛舌咁唔同。原來仲有款叫牛舌芯,就係平時食開個啲。不過錯有錯著,厚燒牛舌都好重牛味,而且唔韌,仲大大啖肉👉大墨魚嘴 💰$24😋😋😋😋.5/5平時食個啲都係細細粒,食多多都唔夠,呢度個啲就唔
荃灣鱟地坊80-84號華成樓B座地下B1號舖
👉酸辣粉
💰$29
加 鮮腐竹 $ 6芝士竹輪卷 $10
😋😋😋😋/5
👉酒糟雞卷
💰$26
😋😋😋😋/5
好香濃酒味,聞落好香,食落好入味,雞又夠滑,開胃小食,必吃
👉泰式豬頸肉
😋😋😋😋.2/5
👉大墨魚嘴
💰$24
😋😋😋😋.5/5
平時食個啲都係細細粒,食多多都唔夠,呢度個啲就唔同喇,大到成粒墨魚丸咁,夠哂口感,仲好有魷魚味,咬到唔想吞
👉鵪鶉蛋
💰$15
😋😋😋😋.5/5
鵪鶉蛋聽講好重膽固醇,但又好想食,一串4粒,唔多唔小就啱啱好,本身已經重蛋味,再加埋調味粉,又辣辣地,更加好味
👉韭菜
💰 $16
😋😋😋😋.5/5
唔洗問,串燒必食。夠多汁之餘又重韭味。唔好之處就必定攝牙罅😆
👉秋葵
💰 $16
😋😋😋😋.5/5
唔會燒到乾哂,汁液好多,鐘意食嘅人就會鐘意
👉一口蕃薯
💰$18
😋😋😋😋.3/5
有兩串,甜甜地,燒到個皮有點焦,幾香口
👉XO醬粉絲娃娃菜
💰$40
😋😋😋😋.4/5
辣辣地又多蒜,粉絲同菜吸哂啲精華,個味係非常醒神,食唔停口
👉馬友
💰$108
😋😋😋😋.8/5
呢個係我最想食嘅嘢,大眼雞同馬友二選一,就揀咗馬友,因為燒完啲皮可以食,脆卜卜,美味可口。燒魚係比較難控制,火喉大魚皮會燒燶,魚肉又過熟。細火燒得耐,魚肉又會靭。所以燒肉真係好考功夫。呢條燒魚就恰到好處,皮脆肉嫩,魚又新鮮,仲有魚汁,乜都唔洗點都好好食❤️❤️❤️
👉紫心香芋丸
💰$24
😋😋😋😋.3/5
當做飯後甜品,即叫即炸,又唔太甜,完美
👉梳打水
💰 $18
😋😋😋😋.8/5
玻璃樽梳打水夠哂氣,有埋冰底同青檸角,就更加分,一口串燒,一啖梳打水,爽
回頭: yesYesyes!!好坐之餘,食串燒都唔會一身都係油煙味,推😋😋🤭🤭🤭
#kermit食在荃灣