2020-02-12
話說之前我喺屯門食泰國嘢嘅話,好多時都會去小曼谷。不過由於最近經常都會去打拳,拳館隔籬就係雅都商場,所以好多時都會同朋友打完拳之後上嚟搵食。食得最多嘅餐廳都可以話係呢間象泰,質素都幾滿意。所以今次就帶埋媽媽嚟試下佢嘅泰菜晚餐。首先睇睇環境。都幾企理,而且有卡位,座位之間都鬆動嘅,坐得幾舒服。餐牌普遍都有做折扣。加上佢星期一至五有個特惠二人餐,又都幾抵嘅喎。例牌海南雞配油飯呢個可以話係性價比之選。海南雞全部都係去骨嘅,食落非常淋身,雞皮都好爽。再配上海南雞辣汁。可以話係越食越開胃。泰式炒通菜。每次食泰國菜必點嘅,今次貼通菜都炒得幾靚仔,而且辣辣地噉樣,送飯一流。冬陰功湯麵。由於好想飲冬陰功湯,但我又冇主食,噉不如就叫個冬陰功湯粉,上菜時見到碗麵真係好大碗,冬陰功湯非常入味,亦會見到落咗好多蝦頭,少少辣好過癮。另外海鮮非常多,兩隻大大嘅青口係重點,同時亦有魷魚蟹柳大蝦等等,值得推介。小食拼盤。雖然我哋只係叫咗一個細嘅小食拼盤,但份量都可以話唔講得笑。咁多人入邊我最鍾意係蝦餅,因為大大件好鬆脆,鮮蝦味十足。其次就係串燒,兩條串燒有豬有雞,份量好大串,而且落咗沙爹醬非常惹味。青檸梳打。基本上成
例牌海南雞配油飯
泰式炒通菜。
冬陰功湯麵。
小食拼盤。
青檸梳打。
基本上成支梳打水俾你嘅,分量十足,同時亦都酸酸地幾好味。
椰青。
椰青亦都好大個,飲落好鮮甜。非常推薦。