2018-06-04
近排跳舞跳夜左,去到附近商場先發現好多餐廳已經last order執野,細睇之下,係商場的頂端見到一間仍然營業的冰室,我們就決定係呢到醫肚。冰室除了以懷舊的裝潢外,就連餐牌都以乒乓球拍做成,非常有特色。除了乒乓球拍內的主餐牌外,仲有精選晚餐可以選擇。晚餐的餐湯為雜菜羅宋湯,茄味都幾出,雜菜也不少。由於唔想食太油,呢份係特意廚房以烚代替用欖油炒。由於無了油、醬油調味,所以食到菜好新鮮。另外,廚師推介的白汁蘑菇雞皇飯,$51勁大碟,唔特別大食的女仔2份share應該都ok。咖哩牛腩撈丁真係唔錯,除了牛腩煮得夠入味又淋身外,個汁簡直係靈魂人物!咖哩汁唔會太浠,味道有D似沙嗲mix咖哩,整體好香!另外,個咖哩汁多到可以撈晒成個麵有突,夠晒足料。冰室仲有豬潤通的常餐,個豬潤的量都唔算少。不過對我來說都係淋左少少(我都係鍾意食有咬口的粉麵類)。個常餐仲包埋火腿Omlet,脆多士。冰室仲有超邪惡的西多士,唔係咁多人share,我先唔用叫。西多士炸得好香,入面仲係好Moist,不錯不錯。去到冰室,當然要叫返杯奶茶啦!茶奶比例不錯,有茶香之餘仲有奶的滑。此外,冰室仲有提供無冰凍奶茶,就算叫晚餐都可以加錢
除了乒乓球拍內的主餐牌外,仲有精選晚餐可以選擇。
晚餐的餐湯為雜菜羅宋湯,茄味都幾出,雜菜也不少。
去到冰室,當然要叫返杯奶茶啦!茶奶比例不錯,有茶香之餘仲有奶的滑。此外,冰室仲有提供無冰凍奶茶,就算叫晚餐都可以加錢配。
鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)