2019-03-12
朋友生日所以揀左黎依間航海主題嘅特式泰國小店喇一入去發覺入面佈置一如其名,成隻船咁有埋船窗,就連座位都用埋木桶,好特別又有心思!我地今日雖然係平日晚上,都要等左一陣位。依間野假期大排長龍嫁,所以假期要預多啲時間等位喇。一打開menu就俾啲特飲吸引左泰國巧克力巨人super size成堆cream仲有百力滋同kitkat條裝巧克力,好邪惡!大大杯飲極都飲唔完,好抵飲,如果甜度可以降少少就perfect 喇朋友叫左多啲莓,沙冰飲品有粒粒果肉,味道好真唔會係藥水味,仲有薄荷葉同blueberry 做裝飾。前菜叫左青木瓜沙律同埋小食拼盆,沙律帶啲辣味食落好惹味,至於小食拼盆有魚餅、蝦球、春卷幾款小食,配埋自製泰色辣醬好夾!最欣賞係溶岩椰青海鮮焗飯,成個椰青刮空左裝住滿滿嘅飯,仲有青口、帶子、鮮蝦好豐盛啊個醬調得好好味又唔會太濃,另外仲有一杯超甜椰青水附埋,抵到呢!