2023-03-07 40 瀏覽
今日想食泰國野,見到有間泰國菜寫住星期六日有「我要食十碗」船面競食挑戰賽,上榜有$120禮券送,冠軍仲有得全年免費食面。好似好得意,就入左去試下佢啲船面啦!😂入到去地方都幾寬落,坐位都舒適。叫左三小碗船面先睇下個份量。我就叫晒三種唔同味湯底同面款,分別係清湯,船湯同冬蔭功湯,三款面都試晒佢,食晒米粉,河粉同金邊粉。配菜就叫左泰式秘製豬頸肉,泰式牛丸同美國牛肉片,三款同湯底都好襯好夾。三小碗其實係幾啖一小碗,加埋係一碗大面既分量,可以食飽之餘亦可以滿足想試晒所有款式湯底同埋選擇困難症既人😂😂😂冬蔭功湯真係好出色,唔太辣但食到椰汁既味道,怕辣既人都食得,但保留左冬蔭功既惹味!再叫多個正宗泰式海南雞大船面,份量大概係三小碗細船面。海南雞油份足,肥瘦分明,雞肉好滑,點秘製海南雞醬食一流!醬汁仲有淡淡既薑蓉味👍🏻再追加左小食,泰式春卷同泰式炸雞棗。春卷係有小小粉絲係入面,點個酸酸地既秘製醬汁食好正,仲炸到個皮卜卜脆熱辣辣!👍🏻面雞棗即係炸雞肉,出面脆炸裏面係好滑既雞肉👍🏻最後食到唔夠喉仲叫埋泰式串燒,一半牛肉一半雞肉👍🏻點沙嗲汁食無敵👍🏻👍🏻😋