2015-11-26 444 瀏覽
琴晚表弟講起話想去食放題,我就提議去食日式燒肉仲好啦,有得燒有得玩,好睇又好食又唔單調又有趣。於是俾我動搖左,一齊卜台今晚食食食。呢條砵蘭街勁多ya食,經過左好多次呢間,一直未有機會試,今次係你喇!!鐘意食日燒多過韓燒原因好簡單,日式燒肉既品質更高,選擇亦多元化,牛肉又靚好多,而唔係韓燒使用左大量掩料去掩制食物,難吃到食物原味。蟹子沙律呢度用左芝麻醬替代傳統既沙律醬,稀濃適中,加在切得均稱的青瓜絲,蟹柳上特別惹味,而且面層的蟹子份量都不少,加倍爽口!食左兩碟先罷休!!中華沙律唔理乜,次次放題前菜無走雞,十分爽口,點點酸味,配上芝麻,相當開胃,無得輸既前菜!鹽燒牛舌牛舌薄切下,無咁好咬口,但幸好肉質細嫩,又滑又細膩,且顏色有光澤,配上鹽花,調味得當,輕易兩下無幾件。切得厚薄不一,薄的軟糯,厚的就好有0趙口,挺有勁,肉味亦更濃!另外,呢個好有用汁,軟硬適中,鹽味咸度又剛好,出色!!一口和牛切到細細粒既和牛,不缺肉汁,一咬下去,從舌頭尖端已嚐到的烤香,外脆內軟,唔理熱氣。地獄牛舌雖然人人話食太多牛好燥,但我無得食就燥喇,掩汁微辛卻足以辣醒腸胃,辣味有點似韓式既掩料。柔軟無比的牛舌,跟我簡接k

蟹子沙律

中華沙律

鹽燒牛舌

一口和牛

地獄牛舌
雖然人人話食太多牛好燥,但我無得食就燥喇,掩汁微辛卻足以辣醒腸胃,辣味有點似韓式既掩料。柔軟無比的牛舌,跟我簡接kiss了多番,仍是好教人回味!!真係唔可燒咁耐呀,薄薄一塊,好快就熟,控制火喉好重要。

綠茶雪糕
茶味唔足夠,甜度恰好,奶味不少,夠冰凍,不過綠茶迷既我,一見到有就不可錯過!!

精選甜品
今日係提拉米素,軟滑而且細細件,能吃到陣陣咖啡酒香,精緻製作不馬虎!

旺角區黎講,放題甜品真係做得幾好,我地最後係咁叫!!
2015-11-26
  • 鹽燒牛舌