2019-07-16
係香港好難食到正宗嘅麻辣火鍋 而今日終於比我搵到一間 — 重慶洪鼎火鍋!以我所知 依間火鍋店開咗唔係幾耐 已經吸引到好多人去幫襯 原因係湯底選擇夠多~用了亦都好新鮮❤!!今次去食同朋友揀咗鴛鴦鍋~正宗洪崖洞麻辣鍋&芫荽皮蛋湯~自問食得辣但個辣湯底叫咗小辣都唔係好頂得順😂不過個湯底真係好好食 麻得黎有辣椒香~怕辣嘅朋友都可以好似我哋咁叫~辣得濟果時可以用芫荽皮蛋湯清清個口😆另外值得一提既係個醬料吧~選擇都算多講下啲火鍋配料先~真係好多款都好好食👐🏻食得出好新鮮!!肉類方面~我地叫左安格斯prime級牛小排👍🏻👍🏻油脂分佈平均 淥2-3秒即刻食得👅超濃牛味~美國雪花肥牛就不過不失啦。仲有黑毛豬腩片都值得試試~好少食豬肉會食到個豬味😂👍🏻貴價野真係唔同啲~另外想推介個白鱔片~好爽脆又有魚油香☺👍🏻肉質偏厚丸類先係臥虎藏龍🤭強推手打鮮蝦滑👍🏻蝦味香濃~feel到用左好多新鮮蝦~食落唔會好似出面啲蝦滑咁粉👅濃汁豬骨貢丸都好正!咬落好多汁但佢無內餡係入面😳好神奇!!仲有芥末沙律魚籽球!!可能係有沙律醬既關係~粒丸有wasabi味得黎又唔會太搶口😍連我怕怕地wasabi都忍唔住一粒接一粒🥺最後有特色
講下啲火鍋配料先~真係好多款都好好食👐🏻 食得出好新鮮!!肉類方面~我地叫左安格斯prime級牛小排👍🏻👍🏻油脂分佈平均 淥2-3秒即刻食得👅超濃牛味~美國雪花肥牛就不過不失啦。 仲有黑毛豬腩片都值得試試~好少食豬肉會食到個豬味😂👍🏻貴價野真係唔同啲~另外想推介個白鱔片~好爽脆又有魚油香☺👍🏻肉質偏厚
最後有特色類都要都要推介一下!係重慶先有既重慶苕粉~係紅薯粉既好朋友黎~用黎索哂啲麻辣湯汁一流🤪仲要簡單方便過薯粉~淥一分鐘左右就食得👅超級QQ彈牙👍🏻👍🏻萵筍我覺得都係必叫既👍🏻必麻辣湯都係perfect match黎
食到最後~當然要叫個甜品清清喉嚨😍其實佢係飲品黎但我當佢糖水咁食🤣就係冰粉!!食開麻辣野一定對依個名唔陌生~好貼心既係佢糖漿另上~甜度隨你喜歡❤