2017-05-28
同事話一齊黎食私房菜,當然好啦,一大班人可以食好多味餸架喎。諗起都流口水。地點好近地鐵站,老細安排左一間房間俾我地,增加私隱度。頭盤係花鵰蟹蒸水蛋,水蛋口感相當滑,滑到直入喉嚨。花鵰味香而清,與蟹味夾,增強水蛋味道,清甜而帶點酒精味道。至於花蟹相當大隻,花鵰味滲入蟹肉,令鮮甜味更出。第二道係糯米雞,初頭我睇唔明,只係見到隻雞,原來一切開裡面就全部係糯米。糯米飯相當香,荷葉香加上雞肉味,令味道香上加香。雞肉滑嫩而且帶點荷葉香,夠清新。呢道菜食起上黎仲帶有驚喜添。蒜蓉蒸貴妃蚌,聞上黎都夠香,食落就更香,貴妃蚌蒸到剛剛熟,口感超滑,仲有海水清甜味,少量既蒜蓉成功襯托蚌既鮮甜味道,口感比扇貝更滑。最後有黑椒炒大蝦,炒到相當入味,黑椒味香濃,比避風塘炒法更新鮮,大蝦新鮮,黑椒味滲晒入蝦肉,令味道帶點辣,更惹味,佐酒一流。
地點好近地鐵站,老細安排左一間房間俾我地,增加私隱度。