2015-07-23 383 瀏覽
我唔係好食得辣,習慣上只係食麵時候加啲辣,但兄弟姊妹要來,只好捨命陪君子。有自己煲的竹庶茅根水,只一扎扎賣,$68。味道好甜,可能配辣啱用,可以減辣。我負責選擇小食,有手指公推介的囗水毛豆的確幾好,新鮮翠綠,唔係好辣,可能係隔咗層皮,食裡面的豆,無被辣椒侵略;亦揀咗手拍青瓜,好新鮮,水份豐富,又爽口。入店就係為咗呢道招牌麻辣香鍋,我們一致同意揀少辣,免得大熱天時汗流受罪,其實亦放心,呢道冷氣都夠。鍋內預先放咗好多紅辣椒,見到都有啲驚自己食唔到,好彩有白飯,既可減辣亦飽肚。我哋自選材料,蝦、帶子丶肉丶菜丶粉等等,最欣賞蝦,大大隻味道又濃郁惹味,肥腸脂香軟嫩,邪惡之首,年糕就乾硬咗的。整體個鍋唔算多油,有香味,唔怪得滿坐,外省年青人居多。