2010-03-12 26 瀏覽
今晚唔煮飯,同老公去附近水族商場嘅大家樂食,聽老公講話呢個商場嘅大業主係「舖王」鄧成波,人稱(波叔)。呢個商場曾經搞過大改革,由普通商場打造成香港水族廣場,以售賣熱帶魚及水族用品為主,希望與旺角"金魚街"分庭抗禮,可惜轉形不成功,現在只剩下零星有金魚及水族用品出售的店舖,而其他店舖亦不斷搬出搬入、所以大家樂可算係呢個商場嘅 '老臣子'。講番食物,叫咗两份紐西蘭爵士牛扒餐,揀咗黑椒汁,每份 $44,另加 $6要咗個香草焗田螺試試。啲牛扒的確唔錯,肉質好淋,汁液豐富,加上鐵板夠熱,倒汁時啲黑椒汁汁液四濺,比起附近康怡廣場嘅越棧鐵板牛扒餐好味得多。個酥皮湯啲酥皮雖然焗得唔夠燶 (可以再燶啲) , 但也不失酥香鬆化 。個薯角就不過不失,點啲黑椒汁食都幾好味。唯一敗筆就係個焗田螺,淡而無味,完全沒有焗過嘅感覺,味同嚼臘,可以不叫。

講番食物,叫咗两份

2010-03-11