2017-11-13
最近天氣終於轉涼,岩哂打邊爐!朋友話有家新開嘅四川麻辣火鍋,帶我去挑戰下食辣!裝修好靚,好強嘅中國風!用上大紅色,又掛哂大紅燈籠,非常有特式。店員一早已經為客人放好圍裙,唔怕整污糟衫褲。仲要圍裙圖案好搞笑咖!每人會有一個大碗預先放咗一啲醬料嘅配料,店員推介如果食得辣可以加火鍋鍋底嘅辣油,就一於試下!我地叫咗鴛鴦鍋,中間係清湯,帶少許杞子紅棗味。周邊係麻辣湯底,一舊舊好似麻雀嘅係辣牛油,非常惹味。手工四寶丸每樣兩款,有豬肉丸,黃牛丸,墨魚丸同蝦丸。手工製法非常彈牙,而且夠新鮮同味道濃郁。咬落保持到肉汁。本地手切黃牛頸脊叫咗份細嘅,肉質粉嫩,帶小許雪花。輕輕淥幾秒,牛肉肉味濃,帶小許咬勁!成都苕粉好似闊嘅薯粉咁,口感煙煙韌韌!吸咗麻辣嘅湯底,辣辣地帶小小麻好食!唔需要煮好耐就已經夠淋同入味。大蜆店員推介是日新鮮海鮮!蜆夠哂大隻,厚肉鮮甜。而且唔會有沙,淥落清湯保持到原有鮮味。萵筍第一次打邊爐食萵筍,吸咗麻辣嘅香味非常惹味!口感帶小小爽口,清清地幾特別!質素不錯,而且裝修特別,係值得一試嘅新店!
用上大紅色,又掛哂大紅燈籠,非常有特式。 店員一早已經為客人放好圍裙,唔怕整污糟衫褲。仲要圍裙圖案好搞笑咖! 每人會有一個大碗預先放咗一啲醬料嘅配料,店員推介如果食得辣可以加 火鍋鍋底嘅辣油,就一於試下! 我地叫咗鴛鴦鍋,中間係清湯,帶少許杞子紅棗味。周邊係麻辣湯底,一舊舊好似麻雀嘅係辣牛油,非常惹味。 手工四寶丸每樣兩款,有豬肉丸,黃牛丸,墨魚丸同蝦丸。手工製法非常彈牙,而且夠新鮮同味道濃郁。咬落保持到肉汁。 本地手切黃牛頸脊叫咗份細嘅,肉質粉嫩,帶小許雪花。輕輕淥幾秒,牛肉肉味濃,帶小許咬勁! 成都苕粉好似闊嘅薯粉咁,口感煙煙韌韌!吸咗麻辣嘅湯底,辣辣地帶小小麻好食!唔需要煮好耐就已經夠淋同入味。 大蜆店員推介是日新鮮海鮮!蜆夠哂大隻,厚肉鮮甜。而且唔會有沙,淥落清湯保持到原有鮮味。 萵筍第一次打邊爐食萵筍,吸咗麻辣嘅香味非常惹味!口感帶小小爽口,清清地幾特別! 質素不錯,而且裝修特別,係值得一試嘅新店!