2019-05-27 510 瀏覽
假日和朋友一同聚聚餐 首選銅鑼灣,選了王家沙,開頭找不到地方 原來在叫登龍街的地標 附近很多 中日食店。 而店鋪就係一幢商廈,進店個 環境很開揚。樓底高沒有 壓迫感。之後侍應帶了我們4人坐了梳化區,侍應很有禮貌說幫幫你們加加茶。之後選了餐單的涼菜 鎮江肴肉 雞絲粉皮 脆皮素鵝 小籠包 餃菜蝦的煎餃子 生煎包 鍋貼 咸粢飯 擔擔麵 上海粗炒連 炸豬扒 炸乳鴿 蔥爆牛肉 奶黃包。 我們看了數次, 應該差不多 叫了最出名的食物。 感覺有點多, 但也想食最後都叫了。食物開始上來了 肴肉粉皮 素鵝 第一口已經刺激了個味蕾, 很快就清哂涼菜了, 之後陸續有上咗小籠包餃子 粢飯, 食食下發現手指都污糟了, 終於明白 侍應 開頭自動畀咗濕紙巾我哋, 明白了。開始要上啲大件嘅食物 乳鴿 粗炒 豬扒, 但擔擔麵都到了 開始發現張檯唔夠擺, 是應主動幫忙 分了4小碗, 真心說很體貼 100 零一分。最後還有一道小菜, 推介了蔥爆 牛肉, 改為試試店舖最新出的蔥爆和牛, 真心冇中伏。 侍應 放了一個石鍋在枱面, 其後介紹他手上的碟子和牛, 是生肉 很有層次感 雖然唔識食 但睇落去真係好有層次 有冇血水。 侍

最後還有一道小菜, 推介了蔥爆 牛肉, 改為試試店舖最新出的蔥爆和牛, 真心冇中伏。 侍應 放了一個石鍋在枱面, 其後介紹他手上的碟子和牛, 是生肉 很有層次感 雖然唔識食 但睇落去真係好有層次 有冇血水。 侍應很快手 把 京蔥 和牛放落石鍋內。 兜嚟兜去 逐點逐點加醬油 肉香的味道即刻鮮現出嚟, 介紹配埋呢個薄餅包著來吃, 終於明白 靚牛肉嘅質感 係唔會有根 唔會咬到牙都軟 無花無假 哈哈。

最後所有嘢東西都吃完了 另一位侍應問 幫你起個甜品好嗎。 最後我哋四個都呆了 也一齊點頭 說好。 侍應說幫我做夠四件 我們也點頭了 真係好好。佢 一題先醒起有個飯後甜品 幫我們留起咗。體貼

今日很愉快 由進門第一刻 坐低第二刻 食緊嗰刻 餐廳的員工服務都做得很好 很親切。
感謝這些員工

2019-05-25