2017-07-02
日子過得真係特別快,不經又覺又來到了好姊妹嘅生日月份。我哋費盡心思,搜羅咗城中好几間餐廳,以供壽星女挑選,最後選中位於銅鑼灣百樂中心嘅"La Postre"。靚靚壽星女話一來想試吓呢間餐廳嘅西班牙菜,二來見有埋甜品供應,一氣呵成,大家仲可以坐耐啲呢!話晒我哋三個女仔都係住响香港東區,間餐廳夠哂就腳,而且係19樓望到馬場,個view認真唔錯!提前數天book定位,細問之下方知order甜品,加20蚊就可以寫上生日祝福語 (限量五字,餐廳會預早寫定) +生日蠟燭,而甜品就到時點餐先嚟揀都未遲呢……是晚準時到達餐廳,沒有特別嘅要求下,估唔到餐廳安排咗張window seat畀我哋三位,仲要係馬場view,相當討客人歡心!桌子上早已安放咗印刷精美嘅menu與不同圖案嘅碟子,想不到餐紙巾也別具風格,印上唔同幣值嘅歐羅圖案。餐廳嘅佈置都花咗不少心思,除咗有獨特嘅掛飾之外,窗枱亦有好多別緻嘅擺設,充滿異國風情!1. 黑松露薯角: 我哋首先點個餐前小食,本來係點薯條的,因為今期無條型,唯有揀厚身版喇!熱辣辣又香脆嘅薯角,沾上濃濃嘅黑松露醬,非常可口味美!2. 三壺水果花茶: 為咗健康養生,女生們必然點
黑松露薯角
2. 三壺水果花茶: 為咗健康養生,女生們必然點熱飲喇。
三壺水果花茶
仲夏水果茶,入口較為酸甜。
仲夏水果茶
藍莓蜜桃茶,入口甜之餘,茶味較濃。
藍莓蜜桃茶
荔枝茉莉綠茶,呢壺茶最清甜好飲。
荔枝茉莉綠茶
3. 帶子意大利飯: 帶子細細隻,肉質偏硬。意大利飯太黏且偏腍,凍咗就唔好食!
帶子意大利飯
芝士煎蟹餅
什果麻糬窩夫(full)
既然氹得靚女壽星好開心,那又何況呢~