2017-06-26
跳完2個鐘Bounce,賴生同屈小姐拖住又餓又渴又攰又散既身軀番到黎德福,去番途經過既《嚐越》食Dinner,好彩既係冇人排隊,加上咁岩卡位有空位,我地2個可以坐係個寬敞D同舒服D既位置休息下!而咁岩卡位隔離係商場既Atrium,望落去令自己坐既位好似空間感好大咁!由於實在係太肚餓太渴既關係,今晚唔想食乾既飯,我地就研究下呢度既湯麵Menu!每次當屈小姐知道將會去邊間餐廳既時候,佢都會事先搵佢個閠蜜Openrice取經,所以我地已經好快就決定左叫D咩食啦1) 鮮黃牛脊湯粉:4.5⭐️好味!佢拎碗麵黎既時候會比埋1份青檸同辣椒你嫁,擠少少青檸汁落去再加埋辣椒令湯底層次勁豐富!一黎有好濃既牛肉味,跟住就會酸酸地同辣辣地,當你飲到喉嚨就會湧番上一陣薑既暖意,好正!連湯同金邊粉一齊食勁正!牛脊呢,得3塊,好瘦好薄嫁,牛肉都可以不過多少少會好D! 所以扣0.5星!2)蟹膏湯金邊粉:4⭐️呢碗麵好多料呀,有2塊扎肉、1塊蒸蛋卷、炸魚蛋,雜菇同蕃茄!扎肉:正常,冇特別蒸蛋卷:好得意既口感,類似茶碗蒸既蛋但冇咁滑,中間有肉粒,粉絲同雲耳,而中間有一個個小窿,咬落去有D粒粒口感,幾特別!炸魚蛋:個皮炸到腐皮
鮮黃牛脊湯金邊粉(例)
蟹膏湯金邊粉
扎肉:正常,冇特別
炸魚蛋:個皮炸到腐皮卷咁幾得意,吸哂D汁!入面粒魚蛋都彈牙
雜菇:份量幾多!
至於萬眾期待既蟹膏湯底,老實說比鮮黃牛脊湯粉失色,因為蕃茄味較重,遮蓋左蟹味,蟹味冇掟企啦,不過未至於變左普通蕃茄湯既,仲會有適量既海鮮味凝聚左係湯底入面既,而且個湯底都幾多蟹肉絲嫁,唔錯既都,但唔好期望有好濃蟹味!不過食完有D口渴。。。
水晶軟殻蟹米紙卷
3)水晶軟殻蟹米紙卷:4⭐️
一客有4舊,入面有粉絲,生菜同蘿蔔絲,仲有1/4隻岩岩炸起既軟殼蟹,脆卜卜,好好味,而粉絲同米紙卷好索果個撈濛酸汁,酸酸地好好味嫁!米紙卷仲好薄,薄得黎唔會穿,幾好!
仲有醃蘿蔔絲同青瓜做配菜,好好呀!不過$72蚊有點貴,所以CP值比較低少少!
總結:
呢間越南野,大致上都唔錯,牛肉粉呀,米紙卷呀都好有越南Feel同風味,但係呢⋯⋯價錢上就偏貴,我地見到Menu 6串串燒要過百⋯平均$2x一串,仲未計加一!所以要小心揀野食呀
#八掛既屈小姐同賴生
#街裡愛人一對對