2023-05-20 2146 瀏覽
細個嗰陣星期六日放假一定會跟老豆阿媽去飲茶。今個星期六難得同阿媽出中環但又諗唔到食乜好,自然就會想飲茶。🤣喺中環要搵間CP值高嘅茶樓真係唔易。陸羽又唔係我呢啲庶民可以高攀。好彩以前曾經同朋友食過呢間金御,於是就帶埋阿媽來encore。我飲茶一定要食蝦餃同鳳爪。冇食過呢兩樣嘢基本上等於冇去飲茶。同埋一間茶樓如果呢兩樣做唔掂基本上我唔會再去。上次去金御蝦餃係略為厚皮,但未至於差評。今日嘅蝦餃意外地好食。皮有7摺以上,厚薄適中,蝦肉彈牙,肥豬肉同蝦嘅比例大概係3:7。算係近期我食過最好。豉汁鳳爪就正常發揮,唔會好鹹,夠腍。最有驚喜係黑金奶皇流沙包(好似係呢個名)。一咬落去熱辣辣嘅奶皇好似爆漿咁流出來。好耐都冇食過咁流心嘅流沙包!唯一要挑剔就係包皮冇乜芝麻味。如果芝麻味濃就perfect池。另一個驚喜就係燒鵝脾。我好耐都冇食過皮係脆嘅鵝脾😭,而且啲肉仲唔係得個鹹字。好滾動~雖然兩個人要差唔多400蚊落樓係有啲貴,但間中一次ok啦!😂

2023-05-20
  • 燒鵝