2016-11-07 304 瀏覽
呢間好耐之前食過串燒,但唔知係咪員工個日狀態不好,take左order又無幫我落單,等左半小時,飲品都無黎既時候,我終於醒覺係漏左我單,食曬台面d野,坐左半個鐘發現條茄子未黎,就問下佢燒緊未,未燒諗住取消了。結果我個頭催完單,睇住個店員同廚房講完,廚房大媽立刻放條茄子落去走油窩😯 我真係o曬嘴,我都做過飲食業,cancel咪cancel咯,個客都話取消,未整都要逼個客食,咁樣唔係幾好咯⋯⋯有過呢次經驗,今次個fd話呢間川菜好食,我都係心感懷疑。等左10分鐘就入到去坐低。朋友建議如果食水煮系列的話,要叫左先,因為呢個都要整15-20分鐘。我地今次揀左水煮桂花魚(一斤),中辣。魚肉好大片,好滑,雖然叫中辣,但唔算辣。水煮汁完全夠味,淨係飲都正!油令到魚肉沾到湯,食落特別夠味!條魚三個人都夠食,有埋魚頭 魚骨 魚尾,完整一條魚,無呃人的!泡椒鳳爪,我同朋友食開大陸乖媳婦的泡椒鳳爪,每次淘寶都買好的包。呢碟雞腳皮爽腳掌厚肉,但係完全唔辣,無咩泡椒味。連d泡椒都係得個鹹味,辣就無咩!可以話係幾失望!不過不失的尖椒皮蛋,上面鋪滿老乾媽辣椒醬的感覺!尖椒只有一條切開幾片。選用較美觀的水晶皮蛋,味道同

有過呢次經驗,今次個fd話呢間川菜好食,我都係心感懷疑。

等左10分鐘就入到去坐低。

水煮桂花魚(一斤)
泡椒鳳爪
尖椒皮蛋
不過不失的尖椒皮蛋,上面鋪滿老乾媽辣椒醬的感覺!尖椒只有一條切開幾片。選用較美觀的水晶皮蛋,味道同普通譚仔差不多,只不過譚仔用紅油,呢度用辣椒醬。
紅油豬耳
紅油豬耳,呢個正!少少醋、少少辣同麻,味道剛好,是道醒胃的小菜。

最重要係佢d研茜,好多好香!送酒一流!
紅椒絲炒豬大腸
呢個紅椒絲爆炒豬大腸絕對係重頭戲!大腸切條拿去深炸,大腸獨有的豬騷味,同辣椒味道好配合,不小心就食了一半。呢d豬大腸送酒真係無得彈,簡直係一流,因為大腸炸得好爽脆!

唔好睇佢用乾辣椒,呢d干辣椒的籽先係碟菜的最重要環節,食左幾粒辣椒,個口已經係爆火中😂
炸饅頭
呢個炸饅頭係最後叫,據朋友之前係四川生活的經驗,當成個口都充滿辣味的時候,食呢個既能夠減輕麻辣的痛楚,饅頭同煉奶同麻辣又幾合適。
2016-11-03
10 分鐘 (堂食)
水煮桂花魚(一斤)
紅油豬耳
紅椒絲炒豬大腸