2011-12-10
兩公婆係銅鑼灣找嘢食,無意中發現在木球會對面有個為人不經意的地方,抱著試一試心理下去看看,它是樓上舖,幸好時間尚早不是太多人,店員問我倆有否定位?冇呀!又好彩當晚尚有枱可給我們,店內的坐椅全是大大張梳化椅,坐得好舒適,蠻不錯呀!可以俾我地坐低慢慢食吓嘢,好囉,次次係呢區都要食 “快餐” 咁,終於有次唔同囉!一入去就見到有唔少 sake,哈哈,啱晒!叫侍應介紹 d 新口味試試,一隻就酒味重 d ,一隻就花香味多 d ,先試隻香味重 d 的 … 有酒喇,冇嘢佐酒點得,先來“串燒雞軟骨”,嘩….好味!拍得住 d 大餐廳喎! … 唔夠喉再來多一客。另一款“鹽燒鯖魚”就一般喇,甘甘鹹鹹的,佐酒之選!在這裡吃有道好處,不用一次過點菜,食完兩道再點免得D菜上枱時凍哂!之後叫侍應介紹左兩個小食:梅子涼瓜、柚子酒煮蜆。涼瓜好爽口,梅子味唔太濃,本人不是太喜歡食涼瓜,但它給我清甜略帶甘味的感覺,很喜歡這道菜;蜆肉大隻得來煮得很嫩滑,有清清的酒香,湯就帶點甜味,食蜆之餘連汁都飲埋,推!哈哈…開始叫 d 飽肚的,好想試吓“蒜蓉老虎蝦”、“牛肉鐵板燒”、“清湯蘿白牛腩”:老虎蝦 – OK啦,蒜蓉味好香蝦身都夠爽
兩公婆係銅鑼灣找嘢食,無意中發現在木球會對面有個為人不經意的地方,抱著試一試心理下去看看,它是樓上舖,幸好時間尚早不是太多人,店員問我倆有否定位?冇呀!又好彩當晚尚有枱可給我們,店內的坐椅全是大大張梳化椅,坐得好舒適,蠻不錯呀!可以俾我地坐低慢慢食吓嘢,好囉,次次係呢區都要食 “快餐” 咁,終於有次唔同囉! 一入去就見到有唔少 sake,哈哈,啱晒!叫 侍應介紹 d 新口味試試,一隻就酒味重 d ,一隻就花香味多 d ,先試隻香味重 d 的 … 有酒喇,冇嘢佐酒點得, 先來“串燒雞軟骨”,嘩….好味!拍得住 d 大餐廳喎! … 唔夠喉再來多一客。 另一款“鹽燒鯖魚”就一般喇,甘甘鹹鹹的,佐酒之選!在這裡吃有道好處,不用一次過點菜,食完兩道再點免得D菜上枱時凍哂!
之後叫侍應介紹左兩個小食:梅子涼瓜、柚子酒煮蜆。涼瓜好爽口,梅子味唔太濃,本人不是太喜歡食涼瓜,但它給我清甜略帶甘味的感覺,很喜歡這道菜 ;蜆肉大隻得來煮得很嫩滑,有清清的酒香,湯就帶點甜味,食蜆之餘連汁都飲埋,推!哈哈… 開始叫 d 飽肚的,好想試吓“蒜蓉老虎蝦”、“牛肉鐵板燒”、“清湯蘿白牛腩”: 老虎蝦 – OK啦,蒜蓉味好香蝦身都夠爽,最怕食到一些唔新鮮的淋淋肉身,它做得尚可,不過建議加些牛油落去應該更香! 至於“牛肉鐵板燒”呢,勁.....好味喎,吃到有好濃燒汁味,表面果層脆脆地,中間夾住洋蔥和蒜蓉,好香口,必吃之選! “清湯蘿白牛腩”一般啦!牛腩都夠淋,反而喜歡食蘿白多D,因為索晒D牛腩汁而本身不是太淋果種,有口感囉!最後好想食個 甜品,老闆送了兩個雪米糍俾我地,整體我和老公都很喜歡這裡的環境和食物!可算係意外收穫!