Friday night 同班friend 去食飯,聽其中一個friend講佢屋企附近開咗間幾好食既小菜館,剛開業不久已佢一家人已幫襯咗好幾次,故我地一班人就決定走去試試。一去到大約7點半左右,囍囍已經坐滿8成人,之後見到原來佢地有個優惠,就係7:30pm前結帳及離座可享9折優惠,難怪可以吸引一些早放工一族以及附近既居民啦,又可以避開我地呢D由九龍區遲來的人。我地好快就有位坐,坐低後伙計好建議我地可以叫個套餐再加D野食就OK,絕無hard sell,呢點係我比較欣賞的。我地叫咗個真味套餐(2人餐),包招牌燉品兩盅,沙薑雞例牌,清蒸沙巴龍躉仔,有白飯及任選小菜一款,我地選咗咕嚕肉。另外加咗個金磚脆皮豆腐,木魚燒茄子,金絲蜜餞雞翼,脆皮椒鹽鮮魷同花膠柳浸青蔬。D野食好快就到,首先來咗兩個燉湯,真係好鬼好飲呀,我飲的既係椰子燉竹絲雞,個湯好清甜,好有榔香味,盅湯超足料,我個friend點咗滋潤杏汁燉白肺,奶白色的,好香杏仁味,飲完個湯已經好飽好滿足(溫馨提示︰先飲一半,留待之後再飲呀,如果唔係太飽食唔落野)。清蒸龍躉好新鮮,隔離張枱見到我地條魚都話好正!點知以為唔會有驚喜既咕嚕肉又出奇地好食

清蒸龍躉好新鮮,隔離張枱見到我地條魚都話好正!點知以為唔會有驚喜既咕嚕肉又出奇地好食,炸得一D都唔厚身,肥肉不多,好鬼開胃!

我地聽老板介紹叫咗個脆皮椒鹽鮮魷,佢話呢個椒鹽鮮魷係用蛋白即叫即炸的,口感有別於一般椒鹽鮮魷,佢真係無介紹錯wor....個鮮魷好脆又唔油膩,又大件(當然係指鮮魷啦),好抵食!

小食類都做得好有水準架,脆皮豆腐都係即叫即炸,外表鬆脆,入面嫩甘。木魚茄子個燒汁做得好好味,金絲蜜餞雞翼做得香甜脆口,小朋友一定好鍾意!

我地仲見到隔離張枱叫咗個黑椒豬手食,WAH....隻豬手超大隻
,原隻跟燒窩上,真係好足料,好後悔無叫tim....

呢間菜館仲有唔少海鮮選擇,價錢又唔太貴,下次要再來試下先!

題外話/補充資料: 老闆很熱情,材料新鮮純正,做菜很用心,值得一贊,下次一定再來
2014-12-05
3 分鐘 (堂食)
  • 金磚脆皮豆腐,木魚燒茄子,金絲蜜餞雞翼,脆皮椒鹽鮮魷,清蒸沙巴龍躉仔,原盅椰子燉竹絲雞,滋潤杏汁燉白肺,原隻黑椒扣豬手,神灣波蘿咕嚕肉,花膠柳浸青蔬,黃金蝦,避風塘炒蟹