2019-04-11
在附近做完野,諗住食得清小小,唔使成日打邊爐韓燒。見到地鐵對面有間小菜未試過,就決定試下。入到去發現是主打大澳菜,好特別,平時好少食。店員極力推介個油鹽水北寄貝,話今日精選,所以聽佢話叫左一份。既然來到大澳菜館,我地決定唔食平時食開的小菜,點左啲比較有特色,餐牌上推薦的大澳特色菜。除左北寄貝,仲點左三寶肉餅籠仔蒸飯,大澳小炒,魚湯浸時蔬。北寄貝上台時大份到大家都嘩嘩聲,估唔到$108就食到咁肥美,粒粒都咁飽滿又嫩滑的北寄貝,下面仲墊左粉絲!最後係全部清曬。籠仔蒸飯入面有瀨尿蝦乾,土魷同蝦乾加肉餅。肉餅好滑送飯一流,對面的男士食曬成籠飯。小炒皇比其他小菜館無咁咸,試過好多都落左好多味精,呢間的是真才實料,不過個人喜歡多點腰果。我地都好滿意呢餐,估唔到小菜館又唔太出名竟然有咁高水準,野食完全唔會過分調味,保留左海鮮同海味本身的味道,所有食物都唔會過咸。之後經過呢邊都會再幫襯。