2019-11-23
每次經過銅鑼灣,閨蜜們都會話呢間意大利餐廳水準極高,有機會帶我黎試試,但每次都唔會記得。所以就決定自己同男友去啦!!食客對於餐廳風評不錯,而且有相當人氣,另外大部份人都會推介PIZZA 及芝士製食物。由於假日LUCNCH 時段過後先黎到,所以陸續看到有不少食客正在離坐。雖然失去一點熱鬧氣氛,但都可以更盡情享受店內美食。好多餐廳在MENU上會單刀直入,短短一二段文字介紹,而 Babbo Trattoria就寫上兩頁滿滿序言。閱讀過後可以簡單清楚地理解STAN團隊理念及對食物認真,然後你就會毫無疑問鎖定上PIZZA及芝士等美食了。Prosciutto di Parma $108作為簡單前菜點了呢款Parma ham配 蜜瓜,面上再加一片芝士。三層之間亦會有3種不同味覺享受,蜜瓜超甜夠juicy,再配上咸香的parma ham及面上芝士片,令2種咸味與甜味互相交替,讚!!!Polpetta di Abruzzo阿布魯佐傳統小肉丸$109用上牛肉搓至肉質彈牙,加入洋蔥和黑椒,丸中再包含芝士,一食即有芝士拉絲效果,丸中肉汁滋味再點上旁邊的番茄汁減低油膩感。Risotto alla Asiago
所以就決定自己同男友去啦!!
雖然失去一點熱鬧氣氛,但都可以更盡情享受店內美食。
Prosciutto di Parma $108
Risotto alla Asiago Con Porcini芝士牛肝菌飯 $198
店員會先預熱Grana Padano,然後會展示牛肝菌飯比食客望望就會放入巨輪芝士中,
食客可以近距離欣賞到店員將Risotto放在被火整熔左小小既Grana Padano 巨輪芝士上並混合酒作攬拌,令到每啖Risitto都有酒香、芝士香和濃郁的牛肝菌的味道。
芝士會均勻沾滿Risotto上,滿口芝士極邪惡! 喜歡芝士的要必點喔!
因為只有2人關係就放棄了其中一款招牌PIZZA,非常可惜,下次會再與一班朋友黎試一試呢度既 PIZZA!!