2017-05-06
「Zuc.Cch.Ero」這個名字其實是取材自意大利文「糖」的意思。顧名思義,餐廳定位係一切以「糖」為中心的甜品,不過如果想入黎飲杯咖啡或果茶餐廳都會無任歡迎。餐廳位於銅鑼灣百樂中心18樓,附近食肆林立,啱晒食完飯既朋友食完正餐後用埋第二個胃!Planet Earth ($128):藍綠兩色的地球非常精緻,兩種顏色的比例就好像海洋與陸地一樣!上枱時侍應會叫你選擇caramel或者蜜瓜味的藥水spray,令到那舊用棉花糖整成的「雲」可以隨著藥水的顏色造到好像落雨的感覺,玩味感十足!切開地球後裹面其實係「Jasmine Tea Lava Mousse」,中間橙色的東西是「Blood Orange Sauce」,酸酸甜甜的感覺配埋mousse同埋襯底的朱古力脆脆夠晒特別!Snow White ($118) :紅蘋果其實是用拉糖整成的,下面放左用肉桂粉同埋caramel襯托着的apple crumble同cheesecake,真係冇諗過兩樣咁random既野竟然可以放埋一齊!敲開鮮紅色的紅蘋果後,喺蘋果中心會搵到「yuzu sorbet」。冰凍的柚子雪皅配埋熱辣辣的apple crumble,
敲開鮮紅色的紅蘋果後,喺蘋果中心會搵到「yuzu sorbet」。冰凍的柚子雪皅配埋熱辣辣的apple crumble,一冷一熱一齊入口時感覺非常特別,真係估唔到呢個甜品除左夠晒靚之外口感亦一流!
總括來講,呢度絕對係一個會令女性著迷的地方。將甜品與藝術融為一起這個concept非常獨特,是和朋友飯聚後「消夜直落」的好地方!下次如果唔係晚飯食得太飽一定會加多$18飲多杯花茶坐耐D!