2010-10-18
我唔鍾意食西餐,厭太漏太heavy。外國人好鍾意用芝士、忌廉、白菌汁,甜品又唔過甜都唔收手,諗起都牙軟。 不過,我好鍾意以古典、宮廷式裝修嘅餐廳,更enjoy跟同道中人喺浪漫氣氛下暢談。西餐中意大利菜係我比較鍾意,每次去只要食到「麵包點黑醋+橄欖油、龍蝦湯、tiramisu」,就好滿足。食意大利菜,我首推呢間位於Royal Garden【Sabatini】,係意大利人開嘅正宗意大利餐廳。 我唔食芝士蛋糕,食過呢間嘅Tiramisu後,自始愛上佢,Habitu同Amaronis都無咁好食。好驚cream同酒味太多。 呢度有live band會去每枱彈下歌,一邊食嘢一邊聽古典音樂,真係好舒服。 甜品時間,侍應會將載滿各式各樣嘅甜品車,推到你身邊比你揀,嗰刻望住實物嚟揀,超開心!