2021-08-06
銅鑼灣交通方便, 服飾時尚, 女友最愛去耀華街逛時裝店, 而我比較留心食肆, 今次看 Open Rice , 找到百樂中心的意大利西餐廳 BARG. 電梯直達一樓, 我們被餐廳門外的特式椅子吸引, 看! 印有不同圖案.內設吧枱, 備各國名酒.店員服務好好, 給我們安排了梳化座位. 送來開水, 餐牌, 暖蒜 及橄欖油.餐廳裝修雅致. 燈光柔和, 很舒適的用餐環境.吃意大利菜, 我們必食 Pizza. 主菜好吸引. 有牛, 羊, 豬, 魚, 雞, 豬手........點餐後, 服務員送來一籃香草麵包, 暖暖的. 配上暖蒜和香草橄欖油, 真係與別不同, 的確好食.看完 Drink List, 我們選了兩款紅酒, Reserve de la Comtesse 2011 及Domaine Jean-Marc Bouley Volnay 1er Cru 2011, 酒質香醇, 幼滑, 味道豐富. 真不錯. 再配合餐廳音樂及環境, 碰杯有情趣.頭盤沙律: Nicoise Salad 吞拿魚沙律配紅酒醋, 沙律菜爽脆清新, 有洋蔥, 車厘茄仔, 紅/黃椒,
內設吧枱, 備各國名酒. 店員服務好好, 給我們安排了梳化座位. 送來開水, 餐牌, 暖蒜 及橄欖油.
餐廳裝修雅致. 燈光柔和, 很舒適的用餐環境. 吃意大利菜, 我們必食 Pizza.
主菜好吸引. 有牛, 羊, 豬, 魚, 雞, 豬手........ 點餐後, 服務員送來一籃香草麵包, 暖暖的. 配上暖蒜和香草橄欖油, 真係與別不同, 的確好食.
沙律菜爽脆清新, 有洋蔥, 車厘茄仔, 紅/黃椒, 而最吸睛是那 吞拿魚.
吞拿魚厚切無筋, 肉質柔軟, 好好食, 薯仔, 雞蛋, 配意大利黑甜醋, 新鮮健康配搭. 吃得開胃!
Daily soup 今日餐湯係南瓜湯,
南瓜的味道十分濃郁, 唔會太稀亦唔會太稠, 香氣四溢, 非常好飲呢!
點了 Margarita Pizza (Tomatoes Basil, Mozzarella cheese) 女皇薄餅,
有女王風範, 紅卜卜.
熱辣辣, 意大利風味, 好薄又香脆, 芝士味出眾, 非常滿意. Slow-cooked Iberico Pork Rack with mustard seed cream sauce (7 oz) 慢煮西班牙黑毛豬鞍配芥末籽忌廉汁
烤西班牙黑毛豬 7 oz., 配烤蔬菜, 鮮露筍.
主角烤黑毛豬 , 厚肉, 慢煮稔滑, 而外層煎至微焦, 食材及廚藝優質,
入口油潤甘香, 肉嫩多汁, 配自家制芥末籽忌廉汁, 好滋味. 露筍爽嫩, 薯仔焗得乾身, 薄薄的薯皮輕咬即破, 中間不太乾, 薯仔味出. 自家製醬汁真係好好食.
餐廳食材質素很新鮮, 廚師廚藝有水準, 這餐廳值得再來.