2022-10-15 39 瀏覽
好耐無約屋企人全家一齊食餐好,難得今日大家都放假/收早,我地就出左銅鑼灣食餐好今日黎到呢間「稻埕飯店」,裝修得勁靚,父母即刻係咁係門口打卡呢到主打台灣野食,平時食台灣野都係諗起魯肉飯、鹽酥雞,無諗到可以整到咁靚,成個感覺好high class前菜話梅小山藥,好爽口,酸酸甜甜勁開胃白滷水九孔魷魚,好入味,比想像中軟身彈牙,平時食個啲都覺得有啲韌,呢到好淋易咬,正蟹肉蛋白泡泡脆米湯,隻蛋白入面好多泡泡,有啲好creamy既感覺,幾得意,成個湯好香甜,我地全家都搶住飲鵝肝牛小排,外邊好似韓燒咁加左蛋,好靚牛小排勁香勁重牛味,軟淋淋好口感鹽酥波士頓龍蝦,好鮮甜,外邊仲有啲脆米通、南瓜、秋葵,成道菜都好香口黑松露解百合花,落左好重牛油,百合花勁入味,不過食到底見到好多油係到但味道真係無得彈!八斗子炒飯,用左大蝦、帶子、豬肉鬆、鴨肉等等,勁足料,個飯又炒得乾身,好好味

前菜話梅小山藥,好爽口,酸酸甜甜勁開胃

鵝肝牛小排,外邊好似韓燒咁加左蛋,好靚
牛小排勁香勁重牛味,軟淋淋好口感

但味道真係無得彈!