2017-02-07 261 瀏覽
係中環發現左間中菜因為我同朋友都係係中環一帶返工所以我地都想揀返中環地區既餐廳通常約朋友食飯 都係會食西式/韓式但係近排可能食得太多太多 意大利飯同泡菜所以都係覺得中菜最好味! 見到有呢一間中菜餐廳 咁岩又係中環所以就簡左呢間作我地朋友既聚餐入到去,望一望MENU,好多菜色個名都幾特別,賣相亦都幾別緻先來一個 「京城,即燒片皮鴨」其實呢間野都幾鐘意同STAFF有D互動我地未叫呢個片皮鴨之前 已經見到隔離張大枱 整緊一個撈起 好似好開心咁估唔到叫左呢個片皮鴨 佢又係個STAFF即場係我地面前片個片皮鴨 哈哈仲有 我覺得幾好既係.。個STAFF會一邊切 一邊講解下呢個片皮鴨同埋呢間餐廳既做法佢會將隻鴨切成連皮鴨肉、鴨肉同鴨皮 所以唔只靜係食到平時一般既片皮鴨仲會用幾款食法食另外, 佢亦會加D其他既配料 我覺得都幾特別 起碼睇得出 呢個餐廳都幾用心係自己D食材裡面。 個STAFF仲話 建議點少少麻醬、烤鴨醬、蒜蓉一齊食令到個片皮鴨既味道更加突出,不過 我覺得始終都係 烤鴨醬比較好吃可能因為我個人比較老派D 哈哈最後既重點來到呢一個看似植物既甜品其實佢係一個 意式芝士杯係中菜餐廳到見到呢個DE
係中環發現左間中菜

因為我同朋友都係係中環一帶返工

所以我地都想揀返中環地區既餐廳

通常約朋友食飯 都係會食西式/韓式

但係近排可能食得太多太多 意大利飯同泡菜

所以都係覺得中菜最好味!
見到有呢一間中菜餐廳 咁岩又係中環

所以就簡左呢間作我地朋友既聚餐

先來一個 「京城,即燒片皮鴨」

其實呢間野都幾鐘意同STAFF有D互動

同埋呢間餐廳既做法

仲會用幾款食法食

可能因為我個人比較老派D 哈哈
最後既重點來到呢一個看似植物既甜品

其實佢係一個 意式芝士杯

係中菜餐廳到見到呢個DESSERT 覺得特別新奇!
食落去都唔錯 口感好SMOOTH

仲有一樣令我好驚喜既係 盆栽係可以放入口的!!
我食落去 覺得味道好似曾相識 但係又諗唔起咩味道

問一問STAFF後,發現原來係「雪耳」! 果然係一間創新既餐廳!