2018-03-19
午餐時段見到登龍街新開既宮保餐廳, 就決定入去試下.行入餐廳, 內部裝修簡單清新, 令人感覺輕鬆. 餐廳侍應非常好禮貌, 帶我地入坐. 之後我地發現原來餐入面有室外雅座!重要可以吸煙, 對於附近工作既打工仔煙民黎講, 不失為一個食Lunch ,傾生意同聚腳既好地方!宮保菜式係香港真係少聽, 只知係新加坡地道野, 香港絕無僅有. 聽美女姐姐推介, 叫左個小辣宮保田雞挑戰下, 美女姐姐重好大方請我地飲薏米水, 一飲就feel 到係新鮮煲製, 絕不會太甜or太淡利申一下, 本人唔太食辣, 但試完之後真係上左癮咁, 三四下就一碗, 非常好味! 以砂煲烹製既粥同宮保田雞賣相非常吸引, 材料極之入味, 醬汁濃厚, 相信只有砂鍋做到. 配上軟綿綿白粥, 一鍋野極速ko. 唔洗再睇啦, 試左包你無野好講p.s.臨走聞到隔離台排骨好香, 下星期決定再黎!
配上軟綿綿白粥, 一鍋野極速ko.
唔洗再睇啦, 試左包你無野好講
p.s.臨走聞到隔離台排骨好香, 下星期決定再黎!