2020-03-25
今日同個朋友黎到呢間餐廳食飯,因為係朋友介紹,所以我對周圍環境都不是太熟悉,所以一路行一路望周圍環境,其實呢度一帶都算幾靜,不過冇幾遠就到油麻地果欄,都幾方便,行到呢度,原來呢間餐廳係在一間酒店入面,我們因為有訂枱,所以一去到就可以入座,我地去到其實都只係六點半左右,但入面已經係高朋滿座,好彩我地有訂位,如果唔係WALK-IN既話唔知有冇得食呢?餐廳門口放左好多公仔,好有少女氣色,餐廳入面的佈置好像在一個原野森林一樣,充滿生氣。我們坐下後,侍應端上兩杯加上蝶豆花的清水,杯水藍藍的,好靚!侍應還遞上餐牌,餐牌係一張張應該係用環保紙做成的餐牌,幾特別,我們睇下餐牌,發現入面有好多食物的名字好得意,餐廳特意為菜色改了一些特別的名稱,增加了餐廳的活力。我地後來點了一個前菜和兩個主菜。第一個係前菜白酒忌廉煮藍青口,份量都算幾大,白酒加忌廉令藍青口甜中帶少少酸味,忌廉味香濃,藍青口好新鮮。第二道係牆城貳佰肆拾捌蚊雞,其實係原隻美式燒春雞配黑松露薯蓉,燒春雞燒得好滑,好入味,配埋芥未醬就梗加增加雞的味道。燒春雞下面有好多好多的黑松露薯蓉,黑松露好香,薯蓉做得好滑,味道調得好好。旁邊還有一些沙律菜作配
第二道係牆城貳佰肆拾捌蚊雞,其實係原隻美式燒春雞配黑松露薯蓉,燒春雞燒得好滑,好入味,配埋芥未醬就梗加增加雞的味道。燒春雞下面有好多好多的黑松露薯蓉,黑松露好香,薯蓉做得好滑,味道調得好好。旁邊還有一些沙律菜作配菜,沙律菜都非常新鮮可口,食完呢個已經飽左七成!
最後一個是牛油果忌廉蟹肉意大利飯(淺綠),餐牌上寫住淺綠既意思其實係形容緊碟飯做出來的時候係大概是什麼顏色的意思。意大利飯上枱後,樣子幾靚,飯上面用上好多片牛油果卷成一個卷狀,再在牛油果上舖滿蟹肉,面頭還有幾片芝士,外型吸引。味道方面,意大利飯出奇咁好食,唔太腍,唔會太硬,飯的硬度適中,味道用上忌廉一起煮,好香,加埋牛油果和蟹肉,簡直食唔停口,正!
呢間餐廳的食物相對係大碟,所以食左三樣已經好飽好飽,仲好滿足,食物質素都有返咁上下,侍應都好熱情招待,有機會會再同朋友黎呢度!