2018-06-09 64 瀏覽
琴日係深水埗自己食咗一間上海麵舖,聽聞係明星開既,質素幾好,值得再次幫襯!呢間「上海正宗生煎包皇后」位於深水埗福榮街,屬於最熱鬧的食街,位置非常易搵。我叫了套餐,包括「招牌香橙豬軟骨湯麵」,配小食-「糯米釀雞翼」,飲品系凍奶茶。麵的湯底好濃,有好香的橙香,都幾清新,中和了豬軟骨的油膩,幾出色。豬軟骨夠晒肉,好香好入味。唯一需要改善的係麵身,比較軟,但都已經非常出色。小食「糯米釀雞翼」是用油炸的方式製作。好香口。在小小的雞翼中間去骨,釀入糯米,刀工、心思都要非常高的水平,可見老闆和廚師的態度認真仔細。舖頭隨小,格調卻不馬虎,走簡潔時尚風,乾淨企理情況足夠fight贏全條街。餐牌多數小食均是別具特色的新作品,可以睇得出小店絕不是簡單賣麵追求平凡的,誠意推薦呢間有心小店!