2019-07-27
話說今日有間我用開嘅護膚品💖牌子喺呢區開倉,所以我今日係特登走入嚟買嘢嘅🛍❣️買完野之後,我哋就順便喺呢區食埋野先返去🤓❣️一搵之下見呢間越式餐廳幾多選擇🥢,而且價錢都幾吸引🤩,於是我哋就行左落去路德圍🤟🏻。餐廳唔大,但坐得舒服☺️。雖然座位格局有啲似茶餐廳,但啲佈置幾靚幾清新👍🏻Menu上面嘅價錢唔貴而且選擇多🥳,有沙律🥗、米紙卷🌯、串燒🍢、小食、湯粉🍜、飯類🍛、越式三文治、越式濱海同埋咖喱👳🏻♂️,仲有好抵食嘅優惠套餐添❣️越式串燒雙拼(雞肉、牛肉各三串)$88熱辣辣♨️串燒香味撲鼻🥰表面嘅油仲反緊光而未被肉類吸入去,可見係幾咁新鮮啱啱燒起🤤❗️牛肉同雞肉都好足料好厚肉💕雞肉鮮嫩惹味🉐,牛肉口感煙韌👍🏻配埋沙嗲醬,真係Perfect match呀‼️越式鳳爪沙律 $45一客有好多隻鳳爪,冇數到有幾多隻😝,但目測最少都有10隻😎酸辣味調得啱啱好,唔會太辣亦唔會太酸,好容易入口❣️越味皇雜錦拼盤 $98春卷好足料❗️餡料有蘿蔔、粉絲、碎肉、木耳、冬菇,配料分布平均🉐❣️表皮好鬆脆,仲好食過係越南度食💯~蒸粉包嘅餡料同春卷差唔多,粉皮做得超薄,完全唔會有厚粉厚皮嘅感覺,好易入口👍🏻溝埋啲魚露一齊食☑️,完全感
越式串燒雙拼(雞肉、牛肉各三串)$88
越式鳳爪沙律 $45
越味皇雜錦拼盤 $98
蒸粉包嘅餡料同春卷差唔多,粉皮做得超薄,完全唔會有厚粉厚皮嘅感覺,好易入口👍🏻溝埋啲魚露一齊食☑️,完全感受到滿滿嘅越南風味☺️!
庶蝦🦐好大可能係自製嘅‼️呈奶白色嘅蝦肉好新鮮,食落啖啖軟嫩蝦肉🦐,連條庶都有天然甘蔗甜味😍,攪到我地係度吸啲庶汁🤣,好推薦呢個庶蝦💕
香脆雞翼好香口,雞翼冇雪藏味👍🏻,倒少少魚露落去一齊食仲正❣️
越味皇招牌炒飯 $88
呈金字塔形狀嘅炒飯🥢賣相幾有創意幾吸引😋❣️食落發現有唔少海鮮🦞做配料😍,旁邊兩隻蝦🦐有用調味料煎過,所以食落都好香口👍🏻絕對係有心機之作🏆❣️
越式滴漏咖啡
入口細滑✔️,帶有濃郁而香醇嘅咖啡味☕️,份量比我係越南時飲嘅滴漏咖啡要多😝
益力多沙冰
沙冰打得夠幼細❣️雖然益力多味唔夠濃,但好夠大杯👍🏻,解渴一流💕
最後不得不讚一下‼️呢度雖然算係平價餐廳,但係服務員姨姨💁🏻♀️服務係好貼心💕,當上咗第一個菜俾我哋嘅時候,姨姨好主動咁拎咗兩隻碗仔🥣俾我哋💘,見我哋食得慢張枱擺唔到咁多嘢食,好熱心💓咁幫我地重整枱面🙈。另外仲留意到隔離枱啱啱坐低嘅時候,另一個姨姨特登去拎張凳俾客人擺袋💯,細細一間餐廳仔,好有愛啊🥰❣️