2016-04-28 205 瀏覽
本來前幾篇一直寫開自助餐, 但在手機同電腦找相片時, 突然發現這堆相片也是值得介紹的, 於是轉一轉風, 打尖出幾篇關於東海堂的, 首先, 想寫一盒意料之外的好味道 - "東海堂Premium Cookies".  這是前兩個月買給表姐吃時店員姐姐仔sell我: ,  所以買來自己吃的, 眾所周知我為食呀o麻, 順手啫!  反正未試過竹炭味餅有點兒興趣,  點知放了入櫃都差點兒忘了, 5.27到期的餅前幾星期才開出來和兄弟們一起品嚐,  包裝普普通通, 最唔鍾意那些'華而不實'或者'裝假狗'的包裝; 似乎這盒幾ok~一打開真尷尬, 因為個盒蓋做存氣罐的關係, 本身一大舊突起佔了內籠不少位, 加上有透明膠兜分隔著, 及獨立包裝的關係, 所以根本沒有多少片?   即時"火羅"爆, 對盒餅印象分扣了一大截...剛才還叫大家tea, 點知我哋幾位每人每款都分唔到一片..... 怪只怪自己無睇清楚, 罐底有印著: 一罐只有20大片, 唉~自己大意, 兄弟們, 因為要寫食評所以我自私, 取了每款一片至給大家分, 不好意思! 下星期請大家食果仁朱古力!!!一咬, 唔錯噃~  唔會只是有色無味,
本來前幾篇一直寫開自助餐, 但在手機同電腦找相片時, 突然發現這堆相片也是值得介紹的, 於是轉一轉風, 打尖出幾篇關於東海堂的, 首先, 想寫一盒意料之外的好味道 - "東海堂Premium Cookies".  這是前兩個月買給表姐吃時店員姐姐仔sell我: [買一罐不如兩罐抵得多, 折後$78元一盒],  所以買來自己吃的, 眾所周知我為食呀o麻, 順手啫!  反正未試過竹炭味餅有點兒興趣,  點知放了入櫃都差點兒忘了, 5.27到期的餅前幾星期才開出來和兄弟們一起品嚐,  包裝普普通通, 最唔鍾意那些'華而不實'或者'裝假狗'的包裝; 似乎這盒幾ok~
一咬, 唔錯噃~  唔會只是有色無味, 加番少少分先...
竹炭夏威夷果仁曲奇
腰果曲奇
黑粿麥合桃曲奇
黑糖曲奇
最後試埋呢件:
宇治抺茶曲奇
本來在大家面前一打開個罐嗰刻真係在心中暗自'媽叉'佢, 呢個盒睇落四平八穩似有幾十片餅仔點知每人都分唔到一款一片, 真係頓時覺得: [失禮晒~]  好彩想不到幾好味, 挽回不少面子, 算啦, 只怪自己無睇真, [以為~以為~] 下次要睇清楚唔好咁大意了.

78元20件即是每片$3.9元, 以咁嘅價錢來看單純覺得有點貴, 幸好有咁嘅水準又突然覺得唔算太貴, 食得過可encore~

近年因自己學吓整曲奇, 一來整得多有點厭, 二來因經常買各式各樣的來吃/試試人家作品, 不自覺不知何時開始吃得有點厭, 有些餅近來看著連取一片放入口的興趣都沒有, 至明白及體會到: "做嗰樣厭嗰樣"可以是一個病態而且可以好嚴重, 幸好今日見到這罐餅竟然有想吃的興致一吃吃了五大片我都算俾面佢了
2016-03-17
2 分鐘 (外賣自取)