2021-09-29
有一日午餐食左中式tapas(即係飲茶),到晚餐都仲未落隔,但又想食少少嘢,咁就特然諗起呢間西班牙餐廳。天時地利人和都齊,咁就動身。雖然OpenRice 上係全哈哈笑,但其實我不抱任何期望,你知啦,啲打手無處不在。結果又真係值得有笑哈哈。唔肚餓,純粹點啲小食配酒。點左蕃茄多士,炸青椒,鯷魚沙律 ,松露蘑菇可樂餅,魷魚可樂餅同八爪魚。蕃茄多士上面有厚厚新鮮蕃茄蓉加蒜香,多士以類似pitta bread嘅嘢代替,味道合格以上,敗筆係個包太chewy。同我想像嘅香脆有啲入之後都係整體合格以上。炸青椒粒粒大粒,調味恰當,送啤酒一流鯷魚沙律用西班牙蕃茄(我偷聽到),無草青味。生蕃茄特別易食到對食材採買有無心機,同樣係蕃茄,唔好嘅貨特別腥。一入口食到生果嘅甜味就知無得呃人八爪魚無過火,墊底嘅薯蓉應該有淋上蝦油,彈牙嘅八爪魚加上軟綿綿嘅薯蓉,好食。可樂餅$15 1粒,我無任何投訴。同外面三倍價錢嘅質素一樣,外脆內軟,淨係啪croquettes已夠開心。酒水價錢都非常合理。係feel 到sangria嘅紅酒落得比較輕手,但咁就可以連酒量比較差嘅人都可以小酌一杯其實我覺得最加分嘅係啲staff真係好友善
之後都係整體合格以上。炸青椒粒粒大粒,調味恰當,送啤酒一流
其實我覺得最加分嘅係啲staff真係好友善,同係真心地友善,會擇日留肚重訪
Btw 呢個非試食活動,特此attach張單以正視聽
Who should go? 兩個地鐵站內都可以去