老婆今晚帶我去了尖沙咀The One一間門面不起眼,但內裡裝修既簡約又舒服的意日fusion料理,而且餐廳有個小花園,園內有幾間圓形透明屋,感覺超浪漫💕非常適合二人世界的浪漫滿屋🫰🏻🫰🏻,不過今晚坐住bar枱先。這個創作割烹共有8-course。先來個頭盤。分別有帆立貝青瓜凍湯、赤海蝦昆布+水牛芝士、火腿甜瓜汁啫喱,賣相已經非常吸引🤩食慾大大提升😋。另外選了廚師發辦海鮮,這個超鮮味八爪魚配上飛魚子、鮮洋蔥絲,鮮甜之中帶一點點辣👍🏻。再來帶和牛舌酢漬姬菇,牛舌非常厚肉,但入口就溶化,調味也非常夾,堅正👍🏻。鮮鮑魚淺蜊再用富山米做的意大利飯,跟傳統意大利飯做法有啲唔同,這個飯的口感較為飽滿,脹卜卜,我個人覺好比傳統意大利飯好食😘。另外這個烤穴子,皮脆肉身嫩,配上蕃茄醬汁,真有口福😋。下一道菜是日本A5和牛配味噌大根,日本和牛,仲要A5,好食個個都知,油脂分布靚,入口即溶,但估唔到大根一樣咁正,加了一層燒香的芝士,大根軟林林,但因為夠厚,變得口感提升了好多,我超鍾意❤️。今晚真係超飽超滿足,不過你見到甜品又真係一定要食,賣相掂,甜而不膩,四種甜品各具特色,今餐的確堅又正👏🏻👏🏻。
  • 和牛舌酢漬姬菇
  • 日本A5和牛配味噌大根