2023-10-05
今日嚟到商場見到呢間餐廳門口好低調有點不起眼😅 打開門原來別有洞天😍 自成一角得來有一張Bar Table 室外仲有一個個透明帳篷🏕️原來餐廳主題Stella就係意大利文嘅星星可以食住晚餐觀星🌟 餐廳主打意日Fusion既割烹料理🍴個人覺得Fusion既技巧同味道都好完美非常推薦🇯🇵⭐️ Amuse Bouche 🍱三道開胃前菜嘅擺設好有秋日既氣氛🍁Parma Ham配上高湯啫喱令到鹹香變得更溫和🥓 赤海蝦配上Burrata Cheese既鮮味好濃郁🧀 帆立貝青瓜凍湯既口感就好清新🥒⭐️ Zucchini Flower 🌼意大利黃瓜釀入明太子同芝士🫛 天婦羅炸得溫度岩岩好🔥 明太子鮮味濃郁❤️⭐️ Omakase Fresh Seafood 🐠今日嘅時令海鮮魔鬼魚肉質好鮮嫩😈配上Pesto 既清爽感又有另一種感覺💚⭐️ Wagyu Tongue 👅和牛牛舌煮得非常淋同保留著肉汁🤪 配上姬松茸帶點Earthy的口味🍄⭐️ Awabi 🐚意大利飯用上富山特產FuFuFu米🌾特別帶米香 鮑魚同蛤蜊既鮮味融入到每一粒飯粒都係海洋既精華🌊⭐️ Anguilla Eel 🐟烤穴子外皮脆卜卜而肉質帶豐富既油香😚 係
烤穴子外皮脆卜卜而肉質帶豐富既油香😚 係試過最好食嘅穴子不誇張🥹 本身以為配上番茄醬同Nduja會格格不入 但係番茄醬同意式香腸平衡了油脂感🍅
和牛既火候控制得好完美🥰特別在配菜都好有亮點配合秋日主題🤎 大根配上味噌醬烹調🥕 清甜得黎帶上濃郁既點綴
蛋糕本體非常鬆軟🎂 配上小倉紅豆同埋Ricotta Cheese口感好綿密🍼 Fusion混合感好有創意🎨
每次食高級餐廳我都好期待Petit Fours環節😜係一塊木頭上面Present總結返秋日感覺🍂草莓同檸檬撻就比較有酸酸的清新感 🍋但配上果仁既口感🥜 焙茶撻就帶比較厚實既茶味好有層次🍵 最驚艷既係栗子Canele🌰 外焦內軟黏糯既口感完全不熟法式Pastry Chef的技巧🇫🇷
叫咗一杯清酒醇香無論配海鮮同埋肉都好夾👍🏻 低調帶淡淡既橄欖香🫒