❀ Gustaci #中環 ❀❗️意籍夫婦主理正宗拿破崙pizza 首見半月形好特別❗️——————————————————位於中環PMQ,今次係第二次到訪,佢哋有特色非物質文化遺產嘅拿破崙pizza🍕,外型味道都好吸引,另外當然亦唔少得意粉!由一對嚟自意大利拿破崙嘅意籍夫婦主理,所有嘅食材都係由意大利運送,務求製作出正宗意大利味道。舖頭仲設有恆溫22度嘅發酵房、特意係意大利訂做嘅電焗爐,Pizza1分鐘就出爐!環境氣氛亦非常chill。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Bread (3.9/5)無翻熱,不過幾香麵粉味。口感少韌,密度高。加埋佢哋黑醋、橄欖油,雖然唔熱,但比想像中好食😋。.☞ Pizza♥ Calzone $160 (4.3/5)半月形嘅pizza🌙係我第二次encore!有別於一般就咁將所有饀料擺喺面頭✨,呢個係内有乾坤,將餡料包喺中間!除咗常見嘅拉絲mozzarella芝士喺面頭之外,內裏仲加入ricotta cheese、鹹香十足嘅salami,非常惹味!口感方面,邊位微脆偏向doughy,中間就因為加咗芝士等等濕潤鬆軟啲。如果鍾意食開Pizza嘅都可以試吓呢一間,應該會有驚喜。.☞
❀ Gustaci #中環 ❀
❗️意籍夫婦主理正宗拿破崙pizza 首見半月形好特別❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Bread (3.9/5)
無翻熱,不過幾香麵粉味。
口感少韌,密度高。
加埋佢哋黑醋、橄欖油,雖然唔熱,但比想像中好食😋。
☞ Pizza
♥ Calzone $160 (4.3/5)
半月形嘅pizza🌙係我第二次encore!
如果鍾意食開Pizza嘅都可以試吓呢一間,應該會有驚喜。
Calzone

☞ Pasta
♥ Gnocchetti Aragosta $180 (4/5)
有我最愛嘅gnocchi,曾經喺東歐食過一吃難忘!不過呢一間嘅口感就相對軟淋少少。
但係味道唔錯,配上蕃茄龍蝦汁,仲有唔少龍蝦肉🦞。
Gnocchetti Aragosta

☞ Dolci
☞ Gelato (4/5)
喺意大利餐廳又點可以唔試吓佢哋自家製嘅gelato🍨!
所有材料都係由意大利運送過嚟。
口感比起我認知中嘅實在啲啲,但係味道幾好。
今次揀咗榛子同埋開心果味,兩者嘅果仁味都好突出,但又唔會太過甜,都唔錯!
Gelato

☞ Cocktail
♥ Pink shady $108 (3.5/5)
♥ Cosmo Rosa $108 (3.5/5)
另外佢哋仲有唔少酒類飲品選擇🥂。
今次揀咗兩杯粉粉地色影得幾靚嘅cocktail。
前者係主要用香檳整成,加上桃味。
後者就用vodka,酒味會較為濃,再配上cranberry juice。
自己覺得今次呢兩杯味道都唔算太特別,而且生果味道有少少假。
建議可以試吓其他款式。
Cocktails

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
由意藉夫婦開辦,有多種特別嘅拿破崙pizza選擇🍕第二次到訪,Pizza味道依然吸引☺️而且仲有半月形、心形等等,幾有特色。另外環境寬敞,幾有情調。建議嚟到一定要試吓Pizza,甚至可以捱多幾款分享,相反其他食品就冇咁特別。

Calzone
Gnocchetti Aragosta