2021-10-24
自己好中意食意粉,見到餐廳寫話係“手做意粉“,又睇見好多人寫食評又寫得好好,就好有期望去試下,叫咗碟秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉 ,諗住叫卡邦尼意粉係最穩陣,卡邦尼意粉係好簡單意粉,但做得正宗及好食都有難度,可以睇得到間餐廳煮意粉質素如何。等了一會意粉好快上枱,第一眼覺得啲意粉好少,係真的好少,碟意粉裝飾係幾有心思,但見到個樣一啲都唔似卡邦尼意粉,竟然有隻溫泉蛋喺意粉面,未攪爛隻温泉蛋之前先食意粉試味,第一啖意粉食落口感真係手做意粉,但意粉死實實,無一般手做意粉筋性,意粉一D都無蛋味又好似無芝士味,意粉味道似係忌廉汁意粉,唔通要自己攪爛隻温泉蛋去Mix😓😓,還有啲煙肉又乾又硬😔,卡邦尼意粉嘜唔係煙肉同意粉炒完後先熄火,將已經發好雞蛋漿,靠隻鑊熱力餘温,一邊攪拌意粉一邊把蛋漿慢慢倒入,直至蛋漿完全融合變成醬汁。這碟意粉應該改名叫做“秘製伊比利亞火腿溫泉蛋忌廉意粉“。餐廳標榜“手做意粉“,客人見到這樣寫,客人應該對這餐廳意粉都有相對期望及質素,意粉食落係手做意粉但食落死實實,無“手做意粉“應有筋性(即係麵條煙韌,咬落有口感),似意粉放入雪櫃雪格放得太耐,到有客人叫就攞出來煮咁,對比尖沙咀海運
這碟意粉應該改名叫做“秘製伊比利亞火腿溫泉蛋忌廉意粉“。
餐廳標榜“手做意粉“,客人見到這樣寫,客人應該對這餐廳意粉都有相對期望及質素,意粉食落係手做意粉但食落死實實,無“手做意粉“應有筋性(即係麵條煙韌,咬落有口感),似意粉放入雪櫃雪格放得太耐,到有客人叫就攞出來煮咁,對比尖沙咀海運商場地面果層一間“手做意粉“餐廳,大角咀這間餐廳意粉口感相差太遠,今次對呢間大角咀餐廳意粉真係好失望。