2012-12-23
有幸得到Alex 同Ben 哥既邀請去到呢個茶聚,仲識到一班版友,真係多謝2位既招待。一入座,坐左陣就有杯鮮榨楊桃白桃汁好新鮮好甜,而且係鮮果既甜唔係糖水,果味濃郁,值得一試之後就到生蠔啦美國既Pacific Rock 比較淡口,而且比較大隻,滑溜相反法國既白珍珠海水味比較重所以會咸D,但又至於過咸。自家製法國鵝肝醬雖然係凍身比較難塗上麵包,但入口即溶加上味道濃郁令人一試難忘呢個湯真係好好味,牛肝菌味重,成個湯用足料去整,味道濃郁,一試回味呢個pizza 係師傅手制,無用機器去幫手,所以個皮外脆內軟,入面有菌味同芝士味,味道不錯美國黑豬扒蜜糖芥末子汁,可能多人分的關係,汁略微不足,但汁的味道特別香蒜蜆肉意大利粉,意粉比較硬身,但醬汁不錯香煎白鱈魚,魚質滑溜,但略厭汁不足牛肝菌煙鴨胸意大利飯,很好的一個飯,飯粒比較硬身,就像平時的飯不夠熟的感覺,不過傳統的意大利飯就是這樣,而且汁與飯的比例很好,反而鴨胸就比較失色上層的特級牛肉小漢堡,牛肉味不是很濃,而且很多根,個人不太喜歡這種口感的牛中層有法式焦糖燉蛋,這是比較好的一個,比其他味道濃點,忌廉泡芙不夠脆就像街外很易買到的那些,意大利芝士餅
一入座,坐左陣就有杯鮮榨楊桃白桃汁 好新鮮好甜,而且係鮮果既甜唔係 糖水,果味濃郁,值得一試
之後就到生蠔啦 美國既Pacific Rock 比較淡口,而且比較大隻,滑溜相反法國既白珍珠海水味比較重所以會咸D,但又至於過咸。 自家製法國鵝肝醬雖然係凍身比較難塗上麵包,但入口即溶加上味道濃郁令人一試難忘 呢個湯真係好好味,牛肝菌味重,成個湯用足料去整,味道濃郁,一試回味 呢個pizza 係師傅手制,無用機器去幫手,所以個皮外脆內軟,入面有菌味同芝士味,味道不錯 美國黑豬扒蜜糖芥末子汁,可能多人分的關係,汁略微不足,但汁的味道特別
香蒜蜆肉意大利粉,意粉比較硬身,但醬汁不錯
香煎白鱈魚,魚質滑溜,但略厭汁不足
牛肝菌煙鴨胸意大利飯,很好的一個飯,飯粒比較硬身,就像平時的飯不夠熟的感覺,不過傳統的意大利飯就是這樣,而且汁與飯的比例很好,反而鴨胸就比較失色 上層的特級牛肉小漢堡,牛肉味不是很濃,而且很多根,個人不太喜歡這種口感的牛
中層有法式焦糖燉蛋,這是比較好的一個,比其他味道濃點,忌廉泡芙不夠脆就像街外很易買到的那些,意大利芝士餅咖啡味不重,而且加入了魚膠粉,實屬一般,紐約芝士餅餅底不脆,芝士味一般
下層有挪威煙三文魚三文治,三文魚味道不錯,但包比較硬,黑魚子醬碎蛋撻撻,還可以,法國鵝肝醬多士,多士尚算脆身,但還是自家制鵝肝醬比較出色 瑞士朱古力做成的焗朱古力心太軟,朱古力味濃郁,而且很流心,加上皮薄size 細,很容易可以吃完,但雪糕下的白朱古力brownie太硬了
這個意大利芝士蛋糕與tea set 的差很遠,這個咖啡味濃郁,而且口感滑溜,值得一試
整體來說,今日試了很多種不同的菜色,而且很多都味道不錯,再一次多謝Alex 同Ben 哥既邀請