2011-08-27 20 瀏覽
與友人相約,終於有機會一試湖舟。由於一早已經鎖定要食壽司,所以menu頭頁有好吸引的是日限定推介都拋諸腦後。Lunch 壽司Set有2種,壽司特上($275)同壽司定食(Around $200)。2個Set的壽司都無得自選,由師傅發板揀最時令最好食的!Order左特上之後,師傅就開始主理我的壽司Set。師傅握完所有壽司後,連前菜,漬物,茶碗蒸同味噌湯一齊由侍者上台。淨睇外觀已非常吸引,令人急不及待起筷。先吃漬物。天呀,依三件蘿蔔真係醃得非常非常好食,我相信只有食過的人先會明白,真係超好味。雜菜煮菇與茶碗蒸也美味,只是與漬物相比就失色了。到主角了,先吃白色魚,光物和軍艦。由右食起。分唔出佢地係咩魚,好失敗,但又不敢問師傅。素來都鍾意食白身魚,白裡透紅的魚肉很美麗,味道又夠清爽淡白。最有驚喜係左二的一件,魚同醋飯之間釀入一片紫蘇葉,令整件壽司美味程度大大提昇。最左的池魚都好正,好耐未食過咁好既池魚,唔腥有魚味加厚切有口感,正!到軍艦,三文魚子超大粒,鹹但不甜不腥,可以食到三文魚子的真味,食完三文魚子後食塊薑片真係超正。海膽水準只是一般。 雖然成個set我都好滿意,唯獨牡丹蝦同松葉蟹真係有點
與友人相約,終於有機會一試湖舟。
由於一早已經鎖定要食壽司
所以menu頭頁有好吸引的是日限定推介都拋諸腦後。
2個Set的壽司都無得自選,由師傅發板揀最時令最好食的!
Order左特上之後,師傅就開始主理我的壽司Set。
淨睇外觀已非常吸引,令人急不及待起筷。
先吃漬物。天呀,依三件蘿蔔真係醃得非常非常好食

我相信只有食過的人先會明白,真係超好味。
雜菜煮菇與茶碗蒸也美味,只是與漬物相比就失色了。
白身魚
到主角了,先吃白色魚,光物和軍艦。
由右食起。分唔出佢地係咩魚,好失敗,但又不敢問師傅。

最左的池魚都好正,好耐未食過咁好既池魚,
唔腥有魚味加厚切有口感,正!
到軍艦,三文魚子超大粒,
鹹但不甜不腥,可以食到三文魚子的真味,
食完三文魚子後食塊薑片真係超正。
海膽水準只是一般。

有點失色
雖然成個set我都好滿意,唯獨牡丹蝦同松葉蟹真係有點差。
唔可以話唔新鮮因為都係急凍貨色,都係衰唔夠鮮甜味道唔夠特出。
如果轉做煮的車海老或鰻魚或鯖魚小肌呢類要花功夫又好味的壽司會更好!
2件拖羅壽司與拖羅小卷我都留在最後先吃,
慢慢品嚐才不至浪費!
整餐我最欣賞的是漬物與紫蘇白身魚壽司,令我印象深刻。
師傅的心思令人讚嘆,不單壽司,連漬物與味噌湯也做得很好。
服務也不錯,加茶殷勤有禮。
眼看當日的客人不多,真的希望香港好的壽司/日本料理店可以多D人欣賞。
湖舟,有機會一定再到訪。
2011-08-16
白身魚