2018-07-20 86 瀏覽
今日約咗好耐冇見嘅朋友傾下計,他極力介紹一間北海道嘅主題餐廳畀我,基於好奇,又去試下新嘢啦!北海道主題餐廳,位於鰂魚涌海光街11號地舖,位置很近鰂魚涌港鐵站,行過去唔使五分鐘,非常方便就腳。首先在門口有一個招牌,寫住北海道產米使用店,而且旁邊還有一個電視介紹店主接受訪問及介紹此店主打食物的情形,未食之前睇了又知多D。入面的裝修用淺木色色調裝飾,最特別在最當眼的牆上繪上七彩繽紛的北海道地圖,非常吸引客人的目光。我們仲留意到牆壁上面掛咗兩張日本嘅合格證書,雖然我唔識睇日文字但相信一定係好嘢,哈哈!北海道風味炸雞,炸得香脆但不油膩,好乾身,咬落感覺雞肉好嫩滑,有雞的香味,又不會覺得太鹹,所以我們一邊飲野一邊吃炸雞,感覺真的不錯,非常享受,這款小食正。我們叫了兩個晚餐,前菜是薯蓉沙律,雖然簡簡單單一個薯蓉前菜小食,佢都好著重顏色的配搭,綠色的生菜喺底,淡黃色的薯仔薯蓉在上面,再配上兩粒切開一半嘅車厘茄,已經簡單吸引。沙律有薯仔粒嘅咬口,加上清淡的沙律醬,再配上沙律生菜,已經好清新又有薯蓉嘅軟綿感覺, 已經畀人有好感,這個沙律真不錯,很開胃,如果再多一些,我也食得曬。北海道湯咖哩雞腿飯,上枱時好

北海道風味炸雞

薯蓉沙律

北海道咖喱雞腿飯

北海道湯咖哩雞腿飯,上枱時好著重擺放構圖同埋顏色嘅配搭,有炆得又軟又淋的雞腿,旁邊放上南瓜、薯仔、半隻蛋和西蘭花,整體形象未食就已經俾佢深深地吸引。北海道湯咖哩雞腿飯,唔講唔知原來正確食法是將白飯浸入湯裏,等白飯沾滿了美味的咖哩精華,再拌着好有層次湯底吃,便以吃出湯底用鰹魚、昆布熬製,再加入秘製嘅香料味道,真是好食到連湯都飲光。
自家製吉列豬扒飯

自家製的吉列豬扒飯,非常受歡迎,看見隔離枱都好多人叫這個飯,估計都是好出名的。一上來見到用鐵板裝住的豬扒飯,已經非常吸引。豬扒份量十分多,大大件豬扒,吃起來的肉質好軟熟,加上好惹味的吉列外皮,入口好像由脆而内的融化了。他的白飯係用日本北海道產米,加上特製嘅牛肉味醬汁,所以吃起來很軟很綿很有質感,豬扒飯的香味跟豬肉融為一體,立刻增加食慾,令我吃上隱。
北海道粟南瓜薯餅

北海道粟南瓜薯餅,外皮又薄又香脆,裏面嘅南瓜薯蓉非常細滑香軟,味道剛剛好,不會太油,吃起來很香甜可口,真是好美味呀。就算是伴碟的西蘭花都超好味,想唔到西蘭花都可以炸得又脆又唔乾身又有西蘭花味,真是抵讚。

Asiri呢度環境舒服,座位唔會太擠迫,七彩的地圖和小裝飾增添風味。價錢又合理,食物又好睇又好吃,而且用心和認真製作,就算佢門口嘅宣傳單張都幾特別,我最喜歡去呢啲特色小店,下次約朋友傾計都會再嚟。
2018-07-19
北海道風味炸雞