2024-10-26 591 瀏覽
🥰 “美女實習生” 即將留學瑞士進修, 臨別秋波請食飯, 選址 “鮨本”, 原來係佢第一次食 “廚師發板”. 🥢 餐廳設一張正L形十六人壽司吧枱, 大路嘅木系裝修, 天花用上鈄面木板修飾, 座位闊落, 空間感十足. 今晚點咗晚餐 $1,680+10%, 包括刺身或酒肴六品, 壽司十二貫, 玉子燒, 湯, 甜品. Hugo 師傅一打八.🥰 刺身及酒肴北海道黑北寄貝鮟鱇魚肝子持香魚秋刀魚勢子蟹 焗飯肝醬炒鮑魚🍣 壽司天草縣石垣鯛黑鯥魚中拖羅半生熟花竹蝦沙甸魚三文魚籽鯖魚鰤魚魚腩鹿兒島大蜆海膽大拖羅太卷🍮 玉子燒🥣 蜆湯🍈 蜜瓜🐚 北海道黑北寄貝. “漆黑之煌星”, 呢個朵十分架勢, 產地為日本噴火灣, 鮮甜爽口.🥰 慢煮鮟鱇魚肝. 份量少就特別好食, 我鍾意配芥茉, 魚肝入口溶化, 十個讚!🐟 子持香魚, 芋泥, 銀杏. 子持香魚 即係含卵嘅 香魚, 包住芋泥, 不俗嘅一體感.📖 翻查資料: “香魚” 嘅背脊有條香脂腺, 會帶來淡淡的瓜果香氣, 所以又叫 “胡瓜魚”.🐟 秋刀魚, 磯邊卷. 初試 磯邊卷, 哈哈, 秋刀魚 當造, 超級肥美.🍣 天草縣石垣鯛. 穩陣過關.🍣 黑鯥魚. 嘩,

🥰 刺身及酒肴

🥣 蜆湯
🍈 蜜瓜
慢煮鮟鱇魚肝

秋刀魚
🍣 天草縣石垣鯛. 穩陣過關.
天草縣石垣鯛
🍣 黑鯥魚. 嘩, 咁快出備長炭燒, 又唔算爆哂油喎, 唔錯!
黑鯥魚
🍣 中拖羅. 肥美!
中拖羅
🦐 半生熟花竹蝦. 係咪過熟? 扣分.
半生熟花竹蝦
🍣 沙甸魚. 不得了, 魚味濃郁, 絕配薑蔥蓉.
沙甸魚
🤗 三文魚籽. 唔係我杯茶.
三文魚籽
🍣 鯖魚. 我鍾意.
鯖魚
🍣 鰤魚魚腩. 第二次食, 油份豐富, 出色!
鰤魚魚腩
🍣 鹿兒島大蜆. 略帶海水味, 點解唔早少少出大蜆呢? 味道追唔上.
鹿兒島大蜆
🍣 海膽. 少少苦, 還好.
海膽
🍣 大拖羅. 肥美!!!
大拖羅
🍣 太卷. 魚料豐富, 抵讚!
太卷
🦀 勢子蟹 焗飯. 聽講個飯其實係意粉?! 蟹肉味道滲透焗飯.

📖 翻查資料: 勢子蟹 又名 香箱蟹, 即係 松葉蟹乸, 主要食內子同埋外子, 內子即係蟹膏, 外子即係蟹籽. 傳統懷石料理中, 師傅先取下內子外子, 再連同蟹腳蟹身嘅肉一併釀回蟹殻供客人享用. 由於貌似寶石箱, 取名 香箱蟹.
勢子蟹焗飯
🐚 肝醬炒鮑魚. 肝醬味道濃郁, 撈 素麵 或者 鮑魚都咁出色.
肝醬炒鮑魚
🍮 玉子燒. 少似焗過嘅蛋糕, 出品優質.
玉子燒
🥣 蜆湯. 太淡了, 失望.
蜆湯
🍈 蜜瓜. 清甜.
蜜瓜
🤗 總結: 裝修座位等細節非常到位, 服務帶溫度, 十個讚! 傳統江戶前壽司, 唔多花巧嘢, 用餐節奏非常舒服. 我哋飲到醉醺醺, 師傅對食材嘅介紹唔算多, “美女實習生” 講笑話: 件件壽司味道差唔多 😂.
$2000 (晚餐)
慢煮鮟鱇魚肝
玉子燒